Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη στην πλ. Αριστοτέλους (VIDEO)

Το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ανακοινώθηκε σήμερα, μέσα από συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.
Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νεολαία, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο για να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση, εργοδότες, στο κεφάλαιο συνολικά, ότι ο εμπαιγμός δεν θα περάσει, ότι οι παραγωγοί του πλούτου δεν θα ανεχθούν μια ζωή μέσα στη μιζέρια, στην εξαθλίωση, στους πολέμους, για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων στην οικονομία.
Εισηγητικά ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «διανύουμε μια περίοδο πυκνών, δυσμενών εξελίξεων για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Πυρκαγιές, είτε αντιλαϊκά μέτρα έχουν κοινό παρονομαστή, από τον οποίο πρέπει να απαλλαγεί ο λαός μας για να δει άσπρη μέρα. Οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων για την νέα πιο βαθιά και ύπουλη παραπλάνηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για πέρασμα στην κανονικότητα, για τέλος των μνημονίων, για επιστροφή στην "ανάπτυξη" και μάλιστα δίκαιη. Καλούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε επαγρύπνηση, καθώς η συγκυβέρνηση ανέλαβε να ακονίσει τα μαχαίρια του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων για τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοκαρχαριών, βάζοντας τη χώρα μας για τα καλά στο πεδίο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με αρνητικές και απρόβλεπτες συνέπειες για το λαό μας».
Και κάλεσε το λαό με τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ να δώσει απάντηση στην επιλογή της κυβέρνησης να θέτει σε τέτοιο κίνδυνο τη ζωή του, την εθνική ακεραιότητα, για τα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.
Όπως είπε, «στις 21 Αυγούστου, τη μέρα που η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει την έξοδο από τα μνημόνια, οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι θα είναι εδώ. Η "μεταμνημονιακή Ελλάδα" όχι μόνο δεν φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ.
Το ελληνικό κεφάλαιο βλέπει ευκαιρίες στη μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό "ενεργειακό, εμπορικό και επικοινωνιακό κόμβο" στην περιοχή.
Οι ελληνικοί όμιλοι θέλουν να πάρουν μέρος σε μεγάλες δουλειές και επενδυτικά σχέδια, να ανοιχτούν σε νέες αγορές (δρόμοι, λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια, κλπ).
Για λογαριασμό αυτών των επενδύσεων τσακίζονται εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, σπρώχνεται ο λαός μας σε επικίνδυνους δρόμους, σε δρόμους αποσταθεροποίησης, με ανυπολόγιστους κινδύνους για την ασφάλεια, την ελευθερία και την κυριαρχία του.
Ο ελληνικός λαός είναι ανάγκη με την πάλη του, να δρομολογήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την αποδέσμευση της χώρας από αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά, ενάντια στο σύστημα που γεννάει τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους και την προσφυγιά».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι στη φετινή 83η ΔΕΘ, τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ και στις επιδιώξεις τους να αποτελέσει η Ελλάδα το έδαφος για όλες τις επιχειρήσεις στη διείσδυσή τους στην ευρύτερη περιοχή.
Παρουσιάζοντας συνοπτικά το πλαίσιο πάλης, τόνισε: «Οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουμε να συσπειρώνουμε δυνάμεις σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, με πείσμα να φτάσουμε παντού, ακόμη και αυτές τις δύσκολες καλοκαιρινές ώρες, με κάλεσμα να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
  • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
  • Κάτω οι φόροι - Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων».
Ο Γιάννης Κουρμούλης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στις αντιδραστικές - εχθρικές εξελίξεις για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, στο Δημόσιο και στη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που βάζει πλάτη στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.
Όπως είπε, «η χρόνια υποχρηματοδότηση έχει δημιουργήσει μια δραματική κατάσταση, κυρίως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Οι δυνατότητες ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού, ακόμα και σε περιστατικά όπως οι τελευταίες πυρκαγιές στην Αττική, είναι αποκαλυπτικές για το πού βρισκόμαστε σήμερα.
Αντίστοιχα, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει μέχρι και 6 μισθούς στα χρόνια της κρίσης, έχουν ξηλωθεί δικαιώματα και κατακτήσεις προηγούμενων δεκαετιών. Οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται, με συμβασιούχους, ωφελούμενους, εργολαβικούς, μερικώς απασχολούμενους να είναι περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Το ΠΑΜΕ διεκδικεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, προσλήψεις στο Δημόσιο και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες. Παλεύει ενάντια στην "αξιολόγηση" των δημοσίων υπαλλήλων, για κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων στο Δημόσιο».
Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας με τη διαρκή υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Ανέδειξε το μανατζάρισμα της Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με νοσοκομεία - επιχειρήσεις που θα προσπαθούν να έχουν έσοδα από την πώληση των υπηρεσιών.
Στάθηκε επίσης στις τραγικές συνθήκες στις προνοιακές μονάδες, στην έλλειψη δημόσιων κέντρων αποκατάστασης και στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, με τα περίφημα ΤΟΜΥ που λειτουργούν ακόμη πιο υποβαθμισμένα, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, που έχει στόχο να λειτουργεί σαν κόφτης για την προώθηση των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς και εξετάσεις και για τις δευτεροβάθμιες μονάδες Υγείας.
Ο Χρήστος Σαλονικιός, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», αναφέρθηκε στις κολοσσιαίες περικοπές στις συντάξεις που θα έρθουν το 2019 και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους με δήθεν αντίμετρα. Και τόνισε: «Θα συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο μαζί με τα παιδιά μας. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες με περιοδείες, ενημερωτικές δράσεις για να μπορέσουμε να συσπειρώσουμε περισσότερους συνταξιούχους στον αγώνα ενάντια στη λαίλαπα που έρχεται».

Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους

Εισηγητικά εκφράστηκε η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη στους κατοίκους των περιοχών που έχουν χτυπηθεί στην Ανατολική και Δυτική Αττική, πρώτα και κύρια στις οικογένειες που θρηνούν θύματα ή έχουν ανθρώπους τους στο νοσοκομείο. Τονίστηκε ότι οι ταξικές δυνάμεις είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα, προκειμένου να παρέμβουν με οποιοδήποτε τρόπο χρειαστεί.
Ήδη έχουν συγκεντρωθεί χρήματα, είδη πρώτης ανάγκης και αίμα. Όπως αναφέρθηκε, η ανταπόκριση των μελών των συνδικάτων είναι πέρα από κάθε προσδοκία, από όλους τους χώρους δουλειάς, σε κάθε κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: