Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
του Σωματείου Εργαζομένων στην Eurodrip για το νέο εργατικό ατύχημα
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Ακόμα ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα ήρθε να προστεθεί στα δεκάδες άλλα που έχουν σημειωθεί από την αρχή της χρονιάς.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 24/7/18, συνάδελφος που δούλευε στο τμήμα του Αίολου, τραυματίστηκε όταν το καπάκι του «μπάνιου» της μηχανής συνέθλιψε τον αντίχειρα του αριστερού του χεριού, με αποτέλεσμα να χρειαστεί χειρουργείο και πλαστική επέμβαση. Ευχόμαστε στο συνάδελφο γρήγορη και καλή ανάρρωση.
Το παραπάνω γεγονός φέρνει στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά το σοβαρό πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων. Τόσο για αυτό όσο και για τα προηγούμενα, δε φταίει «η κακιά ώρα» ή το «ανθρώπινο λάθος της στιγμής». Είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων σε μέτρα προστασίας και της εντατικοποίησης της εργασίας που εκφράζεται με πολλούς τρόπους καθημερινά:
·       Με την έλλειψη διαλείμματος στην παραγωγή
·       Με τις ελλείψεις σε προσωπικό, που αναγκάζουν τον καθένα μας να τρέχει ασταμάτητα κάνοντας δουλειά δύο αλλά και τριών ανθρώπων πολλές φορές
·       Με την πίεση της εταιρείας για να βγαίνει όσο γίνεται περισσότερη δουλειά σε όσο λιγότερο χρόνο κ.ά.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η έλλειψη συνολικού σχεδίου για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση και αυξάνει τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μια μέρα πριν το ατύχημα του συναδέλφου, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Τεχνική Επιθεώρηση όπου διαπιστώθηκαν μια σειρά ελλείψεις στο σωστό εξαερισμό των τμημάτων της παραγωγής, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον επαγγελματικό κίνδυνο τόσο συνολικά αλλά ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.
Από όλα τα παραπάνω γίνεται για ακόμα μια φορά φανερό ότι η εταιρεία, παρ’ όλες τις επισημάνσεις και τα αιτήματα που έχει διατυπώσει το Σωματείο μας, δεν προχωράει σε ουσιαστικά μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγεία και τη σωματική μας ακεραιότητα γιατί τα θεωρεί ΚΟΣΤΟΣ που δεν αποφέρει ΚΕΡΔΗ.
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Είναι απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας να μας διασφαλίζει συνθήκες δουλειάς τέτοιες που θα βγάζουμε το μεροκάματό μας με ασφάλεια, χωρίς να τραυματιζόμαστε.
Το Σωματείο μας από την πρώτη στιγμή έχει αναδείξει μια σειρά ζητήματα που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία. Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη ζωή, την υγεία και την ακεραιότητά μας! Δεν έχουμε τίποτα πολυτιμότερο! Δε μπορούν αυτά να διακινδυνεύουν κάθε φορά που περνάμε το κατώφλι του εργοστασίου!
Αυτή μας η δράση έχει προκαλέσει την αντίδραση της εταιρείας που προσπαθεί με κάθε τρόπο να χτυπήσει το Σωματείο για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να μη διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και, συνολικότερα, διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.
Σε αυτό αποσκοπούσαν και οι απολύσεις των δύο συναδέλφων-μελών του Σωματείου στις αρχές του μήνα. Είναι ψέμα ότι οι απολύσεις έγιναν για «οικονομοτεχνικούς λόγους». Είναι ψέμα ότι οι συνάδελφοι ήταν «περιττοί», ότι «περίσσευαν». Γιατί η καθημερινότητά μας επιβεβαιώνει το αντίθετο: ότι για να βγει η παραγωγή τρέχουμε ασταμάτητα, χειριζόμαστε ο καθένας πολλαπλάσιες μηχανές, σηκώνουμε ανεπίτρεπτα βάρη, χωρίς διάλειμμα, πολλές φορές ούτε για τουαλέτα. Δημιουργούνται έτσι οι συνθήκες για να γίνονται εργατικά ατυχήματα, όπως το τελευταίο. Αν συνεχιστεί αυτό το καθεστώς, σίγουρα θα έχουμε ακόμα πιο σοβαρό ατύχημα!
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Δεν πρέπει να περιμένουμε ποιος θα είναι ο επόμενος συνάδελφος που θα χτυπήσει!
Η βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, η εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων και η διεύρυνση των δικαιωμάτων μας μπορεί να γίνει μόνο όταν όλοι μαζί παλέψουμε για αυτά. Τίποτα δε θα μας χαριστεί. Είναι μονόδρομος λοιπόν η ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση όλων των εργαζομένων στο Σωματείο. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση δε θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν! Το Σωματείο διεκδικεί:
-       Να ανακληθούν οι δύο τρομοκρατικές και εκδικητικές απολύσεις των μελών του Σωματείου. Να σταματήσει η εταιρεία τις προσπάθειες εκφοβισμού, ανοιχτές και συγκαλυμμένες, απέναντι στους εργαζόμενους και το Σωματείο. Να σταματήσει την προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης.
-       Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού ώστε να αντιμετωπιστεί η εντατικοποίηση της εργασίας.
-       Με ευθύνη της εταιρείας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην δημιουργηθεί στο μέλλον κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Η εταιρεία να πάρει υπ’ όψη της όλες τις κατά καιρούς επισημάνσεις του Σωματείου για τις σχετικές ελλείψεις.
-       Να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την καταλληλότητα του κτηρίου, της οροφής και γενικά όλων των εγκαταστάσεων.
-       Να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων όπως: Α) Να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για κάθε τμήμα, να εγκατασταθούν όργανα μέτρησης θερμοκρασίας-υγρασίας και να καθοριστεί το είδος της κάθε εργασίας (ελαφριά, μέτρια, βαριά) ώστε να παρθούν εξειδικευμένα μέτρα (ώρες εργασίας, διάρκεια διαλειμμάτων κλπ) κατά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες. Β) Να επισκευαστούν όλοι οι εξαεριστήρες οροφής και να εγκατασταθούν νέοι στις θέσεις που λείπουν. Να τίθενται όλοι σε λειτουργία και να μην κλείνουν «για λόγους οικονομίας» όπως συχνά γίνεται. Επίσης να εγκατασταθούν ανεμιστήρες οροφής σε όλα τα τμήματα της παραγωγής. Γ) Ειδική μέριμνα για τις εξωτερικές εργασίες (ειδικός ρουχισμός, συχνά διαλείμματα, διακοπή εργασιών στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες κ.ά). Δ) Ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: