Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Συνέχιση λήψης του Κ.Ε.Α., από τους πρώην εργαζόμενους στα «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»


Παρέμβαση της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Η «οδύσσεια» των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» (πρώην S/M Αρβανιτίδης) τελειωμό δεν έχει.

Να θυμίσουμε πως  η επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» έκλεισε όλα τα καταστήματα της εταιρείας, οφείλοντας στους εργαζόμενους δεδουλευμένα από τον Φεβρουάριο του 2016. Παράλληλα τα S/M ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ προχώρησαν στο άνοιγμα  καταστημάτων της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, χωρίς τους εργαζόμενους της, παρά το Π.Δ. 178/2002 που αφορά στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων.
Οι εργαζόμενοι μαζί με το Πανελλαδικό τους σωματείο, όλα αυτά τα χρόνια, δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους, αναδεικνύοντας σε κάθε φάση του αγώνα τις ευθύνες της εργοδοσίας, αλλά και της κυβέρνησης, που με τη στάση της κάλυπτε, αν δεν ενθάρρυνε την εργοδοτική ασυδοσία.
Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων στην επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» προχώρησε τον Μάη του 2016, μετά  από μήνες απληρωσιάς, σε επίσχεση εργασίας, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματα τους. Ενώ η πλειοψηφία τους, που δεν κατόρθωσε να βρει αλλού εργασία, έχει ως αποκλειστικό «εισόδημα» το  ισχνό ποσό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Με βάση όμως πρόσφατη ΚΥΑ για τον «Καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΑΔΑ: Ω1ΖΥ465Θ1Ω-Σ2Ρ) υποχρεώνει η κυβέρνηση τους πρώην εργαζόμενους στην επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ», προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν το Κ.Ε.Α., να «εγγραφούν υποχρεωτικά, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ».
Δηλαδή ουσιαστικά η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από την επίσχεση εργασίας και τα δικαιώματα τους (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, θέσεις εργασίας) ως πρώην εργαζόμενοι στην επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ».

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για:
·       Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των πρώην εργαζόμενων στην επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ».
·       Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας  και συνολικά των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
·       Τη συνέχιση λήψης του Κ.Ε.Α., από όσους εργαζόμενους έχουν τις προϋποθέσεις, χωρίς τη «δαμόκλειο σπάθη» που επιβάλλει η πρόσφατη ΚΥΑ και ουσιαστικά καλεί τους εργαζόμενους σε παραίτηση από τα δικαιώματα τους.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια: