Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Από τον γιορτασμό των Αγίων Αναργύρων στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής

Γιορτάστηκε και φέτος στη Γαλάτιστα η μνήμη των ΑΓΊΩΝ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΙΑΝΟΥ ΤΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ στο εξωκλήσι που βρίσκεται 3 χλμ πριν από τη Γαλάτιστα.( στο 37ο χλμ της Ε.Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ) 

Όπως αναμενότανε πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στον εσπερινό που τελέστηκε από τους ιερείς του χωριού, πατέρες Γεώργιο Σκονδράνη και Αργύριο Καραμόσχο. Στο αναλόγιο οι ιεροψάλτες και των δυο ενοριών. Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον πατέρα Γεώργιο μια και λόγω Κυριακής λειτούργησε, και σωστά κατά την γνώμη μας, και η ενορία της "ΠΑΝΑΓΙΑΣ". Αρκετός κόσμος και από τα γύρω χωριά ήρθαν να ζητήσουν την χάριν των ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ και να γευτούν το μπόλικο και καλομαγειρεμένο μοσχάρι με μανέστρα. Μπόλικο το κρέας μια και ο Δημήτρης Ντούνας έδωσε 2 μοσχάρια για να γίνουν και φέτος τα "ΚΑΖΑΝΙΑ". (ΚΟΥΡΜΠΑΝι το λένε σε άλλα χωριά).  (Στο βίντεο  (στο 49,24)ακούγονται όλα τα ονόματα όσοι προσέφεραν με οποιοδήποτε τρόπο για να συνεχιστεί το έθιμο. Το παρόν έδωσε και ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.  Μιλτιάδης Κωσταντίνου που στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στο ΠΕΡΙ ΑΓΑΠΗΣ απόσπασμα από τον Απόστολο της  ημέρας. Το χορευτικό της Γαλάτιστας πλαισίωσε την όλη εκδήλωση του γιορτασμού
Αξίζουν συγχαρητήρια και στην Αστυνομία που καί το Σάββατο το απόγεμα κατά τον Εσπερινό καί την Κυριακή το πρωί ρύθμιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων για να μην υπάρχει, και δεν υπήρχε , κανένα ατύχημα. Και ήταν πάρα πολλά τα οχήματα που λόγω του Σαββατοκύριακου την ...κάνανε για Χαλκιδική. Παρά τα μέτρα όμως και με παρόντες 3 αστυνομικούς να ρυθμίζουν την κυκλοφορία και με κορίνες μπροστά στην είσοδο του εξωκλησίου όπου  απαγόρευαν την προσπέραση, κάποιος - "εν δυνάμει εγκληματίας"  - παραβιάζοντας ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον Κ.Ο.Κ., με υπερβολική ταχύτητα προσπέρασε μπαίνοντας στην αριστερή λωρίδα τα 3 οχήματα που κινούνταν κανονικά. Ευτυχώς που εκείνη τη στιγμή δεν έμπαινε ή έβγαινε κάποιος από το εκκλησάκι , διαφορετικά θα θρηνούσαμε θύματα. Αν μπόρεσε η αστυνομία να κρατήσει τον αριθμό, για τα "περαιτέρω" δεν ξέρουμε.
  Φωτογραφίες από τον Εσπερινό
















 Φωτογραφίες από τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία



































Και το βίντεο μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: