Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018

Καταστροφές, εξαιτίας δυνατής βροχόπτωσης, στους Δήμους Σιθωνίας & Κασσάνδρας της Π.Ε. Χαλκιδικής.


 ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών
 Η δυνατή βροχόπτωση, που πρόσφατα έπληξε τον Δήμο Σιθωνίας και τον Δήμο Κασσάνδρας, της Π.Ε. Χαλκιδικής, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν, γι’ ακόμη μια φορά, σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.
Δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά που η κάτοικοι της Π.Ε. Χαλκιδικής έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.
Το Κόμμα μας έχει επισημάνει και με παλαιότερες ερωτήσεις στη Βουλή, τους κινδύνους που υπάρχουν για εκτεταμένες πλημμύρες.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ (7380/18.7.2017), απαντά το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω επιστολής της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Υπ/σιών της ΠΕ Χαλκιδικής (315893/1633, 31.7.2017), πως «για τα ελάχιστα αντιπλημμυρικά έργα θωράκισης του νομού  Χαλκιδικής το ποσό που απαιτείται ανέρχεται στο ύψος των 22.350.000 €»
Παρά όμως τις υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών αυτών, ούτε και έχει χρηματοδοτηθεί ο καθαρισμός και η συντήρηση των ρεμάτων. Αντίθετα η εκάστοτε κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
·       Την καταγραφή των ζημιών και να δοθεί στο σύνολό τους αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες.
·       Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές.
·       Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι των προαναφερόμενων Δήμων αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια: