Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Προβλήματα στέγης για το 5ο Λύκειο του Δήμου Θεσσαλονίκης.


 ΕΡΩΤΗΣΗ  της Κ.Ο.  του Κ.Κ.Ε.
Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών


Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει, για την «επιστροφή της εκπαίδευσης στην κανονικότητα», το 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, εξακολουθεί να στεγάζεται «προσωρινά», από το 2013 (!), σε λυόμενες αίθουσες σε οικόπεδο της Νέας Παραλίας, αναμένοντας την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου που το στέγαζε.
Αρχικά στο ίδιο οικόπεδο της Νέας Παραλίας, στην οδό Μ. Κάλλας, μπροστά ακριβώς από το υπερσύγχρονο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το 2004 μεταφέρθηκε το 12ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης καθώς το διατηρητέο κτήριο που στεγαζόταν κρίθηκε ακατάλληλο.
Στη συνέχεια σε άλλο τμήμα του ίδιου οικοπέδου «στεγάστηκε» σε προκατασκευασμέ­νους οικίσκους το 5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, έπειτα από την έναρξη των εργασιών «Προσθήκης κατ’ επέκταση κτιριακού συγκροτή­ματος 5ου Γυμνασίου στην οδό Κριεζώτου».
Σήμερα, το 12ο Δημοτικό σχολείο έπαψε να λειτουργεί έπειτα από απόφαση της δημοτικής αρχής του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τις λυόμενες κατασκευές να υφίστανται ακόμα εκεί, το 5ο Γυμνάσιο στεγάστηκε ήδη στην επέκταση του κτιρίου στην οδό Κριεζώτου, ενώ το 5ο Λύκειο εξακολουθεί να παραμένει στα λυόμενα καθώς κατά τη διάρκεια της κατασκευής της επέκτασης διαπιστώθηκε ότι το διατηρητέο κτίριο της οδού Κριεζώτου έχει προβλήματα στατικότητας.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με έγγραφο με αρ. πρωτ. 5706/13.10.2017 του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως εκτιμώμενος καταληκτικός χρόνος απομάκρυνσης των λυόμενων κατασκευών στις οποίες στεγαζόταν το 12ο δημοτικό σχολείο ήταν ο Ιούνιος του 2018.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο προβλεπόταν και η κατεδάφιση μέρους λυόμενου κτιρίου που βρίσκεται στην πλευρά που στεγάζεται το 5ο Λύκειο, καθώς έχει κριθεί ακατάλληλο, ώστε να προστεθούν 2-3 προκατασκευασμένοι οικίσκοι και να διαμορφωθεί προσωρινά ο αύλειος χώρος του σχολείου καλύτερα, με εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης τον Αύγουστο του 2018.
Δυστυχώς και οι δύο δεσμεύσεις δεν έγιναν πράξη.
Τέλος στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά ότι σε περίπου 4 – 5 έτη και «εφόσον δεν προκύψουν επιπλέον καθυστερήσεις στις διαδικασίες εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων και εξασφαλισθεί η ομαλή χρηματοδότηση του έργου, θα καταστεί δυνατή η απομάκρυνση του 5ου Λυκείου από το χώρο του θέματος με την επαναλειτουργία του διατηρητέου κτιρίου στην οδό Κριεζώτου, καθώς ο Δήμος έχει προχωρήσει τη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης αποκατάστασης και επανάχρησης του διατηρητέου και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση και η κατασκευή του αντίστοιχου έργου».
Τις παραπάνω υποσχέσεις και εκτιμήσεις, από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης, έλαβαν οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές του σχολείου την περσινή σχολική χρονιά έπειτα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.
Φέτος δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη και οι 208 μαθητές του σχολείο που στεγάζονται σε 9 kibo, προχώρησαν σε νέες κινητοποιήσεις διεκδικώντας εκτός από την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προαναφέρθηκε για την αναμόρφωση του σχολικού περιβάλλοντος και άλλες πλευρές βελτίωσης του σχολείου τους -όπως η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των τμημάτων κατεύθυνσης- μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου τους και να μεταφερθούν οριστικά εκεί.
Χαρακτηριστικά των συνθηκών μέσα στις οποίες καλούνται να κάνουν μάθημα μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι ότι δεν υπάρχει περίφραξη στο κτίριο του σχολείο, πέρα από κάποια υποτυπώδη η οποία μάλιστα σε κάποιο σημείο είναι πεσμένη αφήνοντας περιθώριο να μπαίνει και να βγαίνει στο χώρο οποιοσδήποτε. Στο δρόμο μπροστά από το σχολείο δεν υπάρχει διαγράμμιση, το σχολείο δεν διαθέτει κυλικείο, ενώ δεν υπάρχουν προστατευτικά στις μπασκέτες.
Στο προαναφερόμενο διπλανό λυόμενο κτίριο, που έχει κριθεί ως ακατάλληλο, εξακολουθούν να λειτουργούν συμπληρωματικές αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς όμως να υπάρχει πετρέλαιο για θέρμανση, ενώ η στέγη του χρειάζεται στεγανοποίηση και οι τουαλέτες του επισκευή.
Η πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει σαν αποτέλεσμα την ελλιπή συντήρηση των δημόσιων σχολείων, αλλά και τη μη ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων. Ευθύνες όμως έχει και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, που δεν διεκδικεί τους αναγκαίους πόρους, από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση των υφιστάμενων σχολείων.

Επειδή όμως οι ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών για σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια δεν μπορούν να περιμένουν, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
·       Να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου που προσωρινά στεγάζεται το 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, στην οδό Μ. Κάλλας ώστε να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
·       Να δοθεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου στην οδό Κριεζώτου, να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος.
·       Να αντιμετωπίσει το σοβαρό κτηριολογικό πρόβλημα των σχολείων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης;


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια: