Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Ανακοίνωση για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Σε ανακοίνωσή του για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η μικρή συμμετοχή του λαού της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα ήταν το βασικό στοιχείο της χθεσινής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι απ' τη γειτονική χώρα παρέλασε πλήθος παραγόντων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, προκειμένου να πιέσουν για να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να επιταχυνθεί η διαδικασία της ένταξης στους παραπάνω ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Παρά τις διεθνείς πιέσεις, η μικρή συμμετοχή σ' ένα δημοψήφισμα που είχε ως ερώτημα "Ναι ή Όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποδεχόμενοι τη Συμφωνία", φανερώνει ότι ένα μέρος του λαού της ΠΓΔΜ στέκεται αρνητικά ή τουλάχιστον με επιφύλαξη στον εκβιασμό ότι είναι μονόδρομος η ένταξη σ' αυτές τις -εχθρικές για τους λαούς- συμμαχίες.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εκφράζει πάνω απ' όλα τις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ απ' τη μια και Ρωσία απ' την άλλη, καθώς επίσης και την παρέμβαση εθνικιστικών δυνάμεων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι εκτεθειμένη, γιατί πρωτοστάτησε -ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ- στον εκβιασμό για να γίνει αποδεκτή μια επικίνδυνη συμφωνία. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η απάντηση στον εθνικισμό δεν είναι ο κοσμοπολιτισμός, που εκπορεύεται από τους σχεδιασμούς για διεύρυνση ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.
Η τυχοδιωκτική στάση του Ζάεφ που -ούτε λίγο ούτε πολύ- δήλωσε ότι θα αγνοήσει τη μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, αναδεικνύει ποια είναι η αστική δημοκρατία. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί, εκ των υστέρων, το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, το οποίο δεν είναι αρεστό στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σ' αυτό το ζήτημα, ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσφέρει αρκετή τεχνογνωσία στον κ. Ζάεφ.
Είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι πιέσεις για να γίνει αποδεκτή, απ' τους δύο λαούς, η Συμφωνία των Πρεσπών και για να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια. Θα συνεχιστούν και θα οξυνθούν οι ανταγωνισμοί των ισχυρών, που μετατρέπουν την ευρύτερη περιοχή σε πυριτιδαποθήκη.
Το ΚΚΕ καλεί τόσο τον ελληνικό λαό, όσο και το λαό της ΠΓΔΜ, να σφυρηλατήσουν τον κοινό τους αγώνα, με αλληλεγγύη και πραγματικό διεθνισμό, ενάντια στον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Στη βάση αυτή μπορεί να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, με απάλειψη όλων των αλυτρωτισμών και με μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: