Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Παρέμβαση της Ε.Α.Κ.Πυροσβεστών


Θέμα: « Μειωμένη χορήγηση εκπαιδευτικών αποζημιώσεων σε συναδέλφους μας, σε αντίθεση  με την ισχύουσα νομοθεσία - Προκαταβολή οδοιπορικών εξόδων »                                  Κυρία Υπουργέ

Με ανακοίνωσή μας στις 19-5-2018 είχαμε ενημερώσει το Υπουργείο, σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει σε ότι αφορά την καταβολή των εκπαιδευτικών αποζημιώσεων σε αρκετούς συναδέλφους μας από διάφορες περιοχές της χώρας, που συμμετείχαν τον Ιούνιο του 2017 σε εκπαίδευση για την πυρασφάλεια αεροδρομίων στην Αθήνα ( Π.Υ. Α.Δ. Ελευθέριος Βενιζέλος ).
Πριν από λίγες ημέρες οι αποζημιώσεις αυτές καταβλήθηκαν αρκετά μειωμένες ( περίπου στο ήμισυ ), σε αντίθεση με ότι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία ( Κ.Υ.Α. 2/83158/0022/31-12-1999 Φ.Ε.Κ. Β΄ 2279  και νόμος 4472/2017 Φ.Ε.Κ. Α΄ 74 ).
Η μειωμένη καταβολή των αποζημιώσεων στους συναδέλφους μας, οφείλεται στο γεγονός ότι υπολογίστηκαν με βάση το βασικό μισθό των υπαλλήλων όπως καθοριζόταν με το παλιό μισθολόγιο ( άρθρο 50 του νόμου 3205/2003 όπως τροποποιήθηκε με τους νόμους 4093/2012 και 4307/2014 ) και όχι με το νέο μισθολόγιο ( άρθρο 125 του νόμου 4472/2017 ).
Ο ανωτέρω υπολογισμός είναι παράνομος, γιατί στο άρθρο 162 του νόμου 4472/2017 αναφέρεται ότι η ισχύς των διατάξεων του νέου μισθολογίου αρχίζει αναδρομικά από 1-1-2017. Οι προαναφερόμενοι συνάδελφοι πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη εκπαίδευση για την οποία και αποζημιώνονται, τον Ιούνιο του 2017. Οπότε και οι συντελεστές που αναφέρονται στην ανωτέρω κοινή Υπουργική απόφαση του 1999 και καθορίζουν την αποζημίωσή τους, έπρεπε να υπολογιστούν αναδρομικά με τους βασικούς μισθούς του νέου μισθολογίου.
Όπως άλλωστε αναδρομική ισχύ ( από 1-1-2017 ), είχαν και οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις  ασφαλιστικές κρατήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη των πυροσβεστών και επέφεραν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς μας. Ορισμένες μάλιστα από αυτές, όπως η αύξηση της κράτησης για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ( M.T.Π.Υ. ), επιβλήθηκαν χωρίς να προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή παράνομα, όπως έχουμε καταγγείλει με την από 4-7-2018 παρέμβασή μας προς το Υπουργείο και για την οποία δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα.
Κυρία Υπουργέ
Όπως όλοι οι εργαζόμενοι και ο λαός της χώρας, έτσι και οι πυροσβέστες, επωμίζονται τις συνέπειες των πολιτικών που μειώνουν συνεχώς τα εισοδήματά τους και τους επιβαρύνουν με νέα οικονομικά βάρη.
Οι διαχρονικές μειώσεις των κονδυλίων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, που διατηρεί και διευρύνει και η κυβέρνησή σας, επηρεάζουν και την ορθή καταβολή των δικαιούμενων εκπαιδευτικών αποζημιώσεων. Με τον τρόπο αυτό στερείτε από τους συναδέλφους μας ποσά που ανέρχονται σε εκατοντάδες ευρώ και τα οποία κατέβαλλαν οι ίδιοι για την μετακίνηση, την πολυήμερη διαμονή, τη διατροφή και τη διανυκτέρευση τους, κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων.
Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με τον αγώνα μας:

§  Την αναβάθμιση της υπηρεσίας μας σε όλα τα επίπεδα, με την απαιτούμενη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
§  Τις μισθολογικές αποδοχές και τις επιπλέον αποζημιώσεις που δικαιούμαστε.
§  Την κατάργηση όλων των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών, που έχουμε υποστεί την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
§  Την κατάργηση του μισθολογίου που θέσπισε η κυβέρνησή σας και τη δημιουργία ενός νέου μισθολογίου που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των ένστολων, θα αποκαθιστά τις απώλειες των περασμένων ετών και θα λαμβάνει υπόψη τις βασικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν στις σημερινές συνθήκες το επάγγελμα του μάχιμου πυροσβέστη, όπως η επικινδυνότητα και η υπερεργασία.
Για την επίλυση όμως, των προβλημάτων που αναφέρουμε στο έγγραφό μας και έχουμε αιτηθεί την επίλυση τους με παλαιότερες παρεμβάσεις μας ( 19-5-2018, 13-6-2017 και               2-10-2015 ) ζητάμε:
·     Να χορηγηθούν άμεσα οι εκπαιδευτικές αποζημιώσεις που οφείλονται στους συναδέλφους μας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και παράνομα δεν τους αποδόθηκαν.
·     Να προκαταβάλλονται τα δικαιούμενα οδοιπορικά έξοδα και οι αποζημιώσεις σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές ή άλλες ανάλογες υπηρεσιακές διαδικασίες, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοί μας κανένα επιπλέον οικονομικό πρόβλημα στο μέλλον.
·     Να ενημερώνονται έγκαιρα οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι για τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές και άλλες υπηρεσιακές δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
Για την Ε.Α.Κ.Π.
Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Βλάχος Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: