Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Να τι θέλουν τα μονοπώλια


«Δεν ισχύει ότι τα προγράμματα για την Ελλάδα ήταν αναποτελεσματικά. Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ έχει υποχωρήσει το εργατικό κόστος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι.

Αν μη τι άλλο ήταν πολύ αποκαλυπτικός. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος των μνημονίων: Να εξαθλιώσουν τους εργαζόμενους και να τους παραδώσουν βορά στα μονοπώλια, που θα θησαυρίζουν πληρώνοντας ψίχουλα για την εργατική τους δύναμη.
Εκείνο που δεν είπε, βέβαια, το κοινοτικό στέλεχος στη συνέντευξή του είναι ότι το βαρέλι των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων δεν έχει πάτο. Το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που ετοιμάζεται επιφυλάσσει νέο μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ.
Περιλαμβάνει νέες αντεργατικές ανατροπές, όπως ο καθορισμός του κατώτερου βασικού μισθού με νόμο, που σημαίνει μεροκάματα Βουλγαρίας, πλήρη κατάργηση του 8ωρου και δουλειά για 13 ώρες τη μέρα, 6 μέρες τη βδομάδα χωρίς υπερωρία, μείωση έως κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, σύνταξη στα 70, αύξηση των 4.500 ενσήμων στα 6.000 για την εξασφάλιση της ελάχιστης σύνταξης, κατάργηση της αποζημίωσης για την απόλυση.

Πρόκειται, δηλαδή, για μέτρα που πτωχεύουν ολοένα και περισσότερο το λαό, προκειμένου να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση. Μόνο η λαϊκή αντεπίθεση διαρκείας και ο πανεργατικός αγώνας για ριζικές ανατροπές στην εξουσία και την οικονομία μπορεί να μας βγάλει από αυτό το σύγχρονο και οδυνηρό πιθάρι των Δαναΐδων.

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: