Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Καράβια βγήκαν στη στεριά" και φόβοι για δολοφονίες λόγω πείνας τις επόμενες ημέρες στις Φιλιππίνες.


Γράφει η Αγγελική Παρασίδου

Ο αριθμός των νεκρών στις Φιλιππίνες αναμένεται να ξεπεράσει τις 10.000 καθιστώντας τον τυφώνα Χαϊγιάν ως τη χειρότερη φυσική καταστροφή που έπληξε ποτέ τη χώρα.

Η τρομακτική αυτή εκτίμηση προέρχεται από τα ίδια τα σωστικά συνεργεία που δίνουν τη μάχη με το χρόνο καθώς συγκλονισμένοι παρατηρούν τις συνέπειες από το τσουνάμι και τους ανέμους.
Η αστυνομία έχει επιστρατεύσει ειδικές δυνάμεις για να περιορίσει το πλιάτσικο στο Τακλομπάν, την ερειπωμένη πρωτεύουσα της επαρχίας του Λέιτ ενώ οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα στείλουν στρατιωτική βοήθεια.

"Το Τακλομπάν έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Κάποιοι άνθρωποι χάνουν τα λογικά τους από την πείνα ή την απώλεια των οικογενειών τους" δηλώνει ο καθηγητής γυμνασίου Andrew Pomeda, στο AFP.

"Ο κόσμος γίνεται βίαιος. Λεηλατούν εταιρείες και εμπορικά κέντρα για να βρουν φαγητό, ρύζι και γάλα. Πολύ φοβάμαι ότι σε μια εβδομάδα οι άνθρωποι θα σκοτώνουν από την πείνα" συμπληρώνει ο καθηγητής Οι αρχέςπροσπαθούν να κατανοήσουν ακόμη το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής, πόσο μάλλον να αντιδράσουν σε αυτό, με τονεπικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Leyte να λέει ότι10.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία αυτή και μόνο. 

"Είχαμε μια συνάντηση χθες το βράδυ με τον κυβερνήτη καιμε βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησηςαρχικά υπάρχουν10.000 θύματα" δήλωσε ο αρχιεπιθεωρητής Elmer Soria σε δημοσιογράφους στο Τακλομπάν.

Το 70-80% των σπιτιών και των κτιριων έχουν καταστραφεί στο Τακλομπάν. Στο γειτονικό νησί του Σαμάρ σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι στη μικρή πόλη Baser στους οποίους προστίθενται άλλα 2.000 θύματα καθώς εκεί ο Χαϊγιάν χτύπησε με ανέμους 315 χλμ/ώρα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μας το έστειλε ο ΜΙΜΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: