Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ερχονται απελευθέρωση απολύσεων και μείωση εργοδοτικών εισφορών

Τις προθέσεις της κυβέρνησης επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εργασίας
Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών και επέκταση του δουλεμπορίου των «ενοικιαζόμενων εργαζομένων» στο Δημόσιο, είναι τα νέα «δώρα» της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο. Σε δηλώσεις τους χτες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας έκανε γνωστό ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2014 και σε πρώτη φάση θα ανέλθει στις 1,3 μονάδες.
Ετσι, μαζί με τη 1,1 μονάδα μείωση στις εργοδοτικές εισφορές, που επιβλήθηκε πέρυσι, οι εργοδότες απαλλάσσονται κατά 2,4 μονάδες και αναμένουν το επόμενο διάστημα να απαλλαχτούν ακόμα κατά 2,6 μονάδες, για να υλοποιηθεί η συνολική μείωση των 5 μονάδων, που αντιστοιχεί περίπου στο 18% των συνολικών εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και που σε ετήσια βάση εξασφαλίζει για τις επιχειρήσεις απαλλαγές ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά, αυτονόητα, θα λείψουν από τα Ταμεία και θα μεταφραστούν σε νέες περικοπές σε συντάξεις και παροχές.
Ταυτόχρονα, ο Γ. Βρούτσης επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αφού η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει την έγκριση των φορέων του κράτους για αριθμό απολύσεων πάνω από το πλαφόν που ισχύει σήμερα. Με την κατάργηση αυτού του περιορισμού, οι μεγάλες επιχειρήσεις, στο όνομα της «αναδιάρθρωσης» της λειτουργίας τους, θα μπορούν χωρίς κανέναν περιορισμό να απολύουν όποιον αριθμό εργαζομένων θέλουν. Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας έκανε γνωστό ότι ήδη η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση της ενοικίασης εργαζομένων στο Δημόσιο και σε ειδικότητες πέραν των καθαριστριών και της ασφάλειας (σεκιούριτι).
Το μήνυμα του υπουργού Εργασίας έγινε δεκτό με μεγάλη ικανοποίηση από τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, Δ. Μαθιός,ενημερώνοντας τη διοίκηση του συνδέσμου για τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας, ανέφερε πως «οι προθέσεις, οι σχεδιασμοί και οι κατευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας και προσωπικά του υπουργού Γ. Βρούτση δείχνουν σαφώς ότι υπάρχει ορθή αντίληψη για τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας και την αναθέρμανση των επιχειρηματικών δράσεων».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται σε «σωστή πορεία» όσον αφορά στην εργασιακή νομοθεσία, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων, όπως το θέμα των εισφορών, των ωραρίων, των απολύσεων και της επιδότησης της εργασίας...
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
Για τις δηλώσεις Βρούτση, το ΠΑΜΕ εξέδωσε το παρακάτω σχόλιο: «Δεν είναι μελλοντικά σχέδια ή συνωμοσίες. Είναι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας που κλείνει το μάτι στους επιχειρηματικούς ομίλους. Απελευθερώνουν τις απολύσεις, δίνουν "γη και ύδωρ" στη μεγαλοεργοδοσία για να μπορεί να απολύει όποτε, όπως και όσους θέλει, μειώνουν ξανά τις εργοδοτικές εισφορές. Ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, διαμορφώνουν μαύρο το μέλλον των νέων εργαζομένων.
Με οργάνωση και πειθαρχία, μακριά από τις Σειρήνες του αποπροσανατολισμού, να δώσουμε τη μάχη εκεί που τα μέτρα θα προσπαθήσουν να τα υλοποιήσουν. Η απάντησή μας πρέπει να είναι στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στους δρόμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: