Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΦΟΡΟΙ ΣΕ ΛΑΪΚΑ ΣΠΙΤΙΑ - ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Μονιμοποίηση και επέκταση των χαρατσιών

... και στο βάθος συγκέντρωση γης και ακινήτων σε λιγότερα χέρια
Χαράτσια και πλειστηριασμοί στρώνουν το δρόμο για επιτάχυνση της συγκέντρωσης της ακίνητης περιουσίας
Eurokinissi
Κουρνιαχτό γύρω από το νέο χαράτσι πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία, με σκοπό να κρύψει την ουσία του, επιχειρούν να σηκώσουν για μια ακόμη φορά τα κόμματα και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης. Τα όποια μπαλώματα και οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής έχουν να κάνουν με τη διευκόλυνση της ψήφισης του νομοσχεδίου από τη Βουλή και δείχνουν μεταξύ άλλων, τις διαχειριστικές δυσκολίες του κεφαλαίου, μπροστά και στην αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να πληρώνουν τους ασήκωτους φόρους.
Στην πραγματικότητα, το ...έκτακτο τέλος που επέβαλλαν στο όνομα των δημοσιονομικών δυσκολιών αποκτά μόνιμο χαρακτήρα και γενικεύεται ακόμα περισσότερο, καθώς επεκτείνεται σε χωράφια, ακατοίκητα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε κάθε σπιθαμή γης. Μέχρι την επιβολή του «έκτακτου» χαρατσιού, δηλαδή μέχρι και για το έτος 2010, υπήρχε αφορολόγητο όριο για την ακίνητη περιουσία κάτω από τα 200.000 ευρώ. Από το 2011, με την πρώτη εφαρμογή του μέτρου δεν υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο, ούτε για την αξία της λαϊκής κατοικίας, ούτε και για τα τετραγωνικά μέτρα, αφού τα χαράτσια υπολογίζονται ξεχωριστά για κάθε κατοικία ή άλλο κτίσμα. Από το 2014, μετά και τις τελευταίες «πινελιές», το χαράτσωμα στα λαϊκά σπίτια μονιμοποιείται, με τον πήχη να μπαίνει στα 2 ευρώ ανά τ.μ. και να ανεβαίνει ανάλογα με τη περιοχή (τιμή ζώνης) και άλλα κριτήρια, όπως ο όροφος, η παλαιότητα, οι προσόψεις. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται «συμπληρωματικός φόρος» σε ακίνητες περιουσίες που υπερβαίνουν (σε αντικειμενική αξία) συνολικά τα 300.000 ευρώ.
Στο 1 ευρώ ανά στρέμμα μπαίνει ο πήχης για το νέο χαράτσι για τααγροτεμάχια και κλιμακώνεται με κριτήρια όπως το είδος της καλλιέργειας, η θέση του αγροτεμαχίου, η άρδευση κ.ά. Από το 2014, σε συνδυασμό με αυτό, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι και με την ήδη ψηφισμένη διάταξη για τη φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ «καθαρού γεωργικού εισοδήματος», στη βάση των λογιστικών βιβλίων που τους αναγκάζουν να διατηρούν.
Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την προωθούμενη σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών σπιτιών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, συνθέτουν το πλαίσιο για επιτάχυνση της συγκέντρωσης γης και ακίνητης ιδιοκτησίας σε λιγότερα χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: