Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Επικίνδυνη γαλούχηση των νεαρών παικτών


Ενα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα για τις λογικές που αναπτύσσει και επιβάλλει το σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των νεαρών παικτών, αποτελεί το θέμα που προέκυψε με την εκδίωξη δύο νεαρών παικτών της Ξάνθης από την ομάδα Κ-20 του συλλόγου εξαιτίας φωτογραφίας τους με παίκτη αντίπαλης ομάδας (Πράνιτς του ΠΑΟ). Το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας προκαλεί αίσθηση αλλά παράλληλα δείχνει και τη σαπίλα που κυριαρχεί στο χώρο του ποδοσφαίρου ως προϊόντος και αντικείμενου εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματίες που λυμαίνονται το χώρο για δικό τους όφελος.
Συναισθήματα όπως η «ευγενής άμιλλα», ο «σεβασμός του αντιπάλου», ο υγιής συναγωνισμός, παραμένουν άγνωστα. Αντίθετα, η καλλιέργεια του φανατισμού, η βία, ο αποπροσανατολισμός και η εκμετάλλευση της μάζας των οπαδών, το αίσθημα τις αδικίας, είναι αυτά που κυριαρχούν και... πλασάρονται αφού αποτελούν ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία προκειμένου να εφαρμοστούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και σχέδια. Βέβαια, από την άλλη να θυμίσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που το «τσεκούρι του πολέμου»... θάβεται από τους επιχειρηματίες όταν τα πράγματα περνάνε σε ...χοντρές δουλειές όπως οι κοινές διεκδικήσεις στην πίτα των κερδών (από το κράτος, τα τηλεοπτικά δικαιώματα κ.τ.λ.) ή οι καλές συμφωνίες (αρκετών δισ.) αγοραπωλησίας παικτών.
Το θέμα ξεκίνησε όταν σύλλογος οργανωμένων οπαδών της Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση κατά δύο νεαρών ποδοσφαιριστών της ομάδας Κ-20 οι οποίοι έκαναν το... λάθος να φωτογραφηθούν με τον παίκτη του Παναθηναϊκού Πράνιτς και να την ανεβάσουν στο ίντερνετ. Μάλιστα, στην ανακοίνωση υπήρχε και η σχετική φωτογραφία, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα των νεαρών, όπως ειπώθηκε, για να... προστατευτούν από αντιδράσεις. Δείγμα και αυτό των «άγραφων νόμων» που επικρατούν στις λογικές του προϊόντος. Η συνέχεια όμως προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση καθώς μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΠΑΕ για να δικαιολογήσει την πράξη της γνωστοποιούνται... ιδιαίτερα σημεία της δουλειάς που γίνεται στις ακαδημίες. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουν γίνει συστάσεις εδώ και χρόνια στους νεαρούς παίκτες να μην δημοσιοποιούν τα συναισθήματά τους για άλλη ομάδα, ενώ προσπαθεί να συνδυαστεί η ενέργεια των συγκεκριμένων παικτών με την αγάπη για την ομάδα. Παράλληλα η ΠΑΕ θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες ρίχνουν λάδι στη φωτιά, σε ένα πρόβλημα που έχει η ομάδα τα τελευταία χρόνια με οπαδούς της να είναι πρώτα άλλες ομάδες και μετά Ξάνθη, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Επίσης, όπως διευκρινίζεται, με απόφαση της ΠΑΕ δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία (!) στους δυο νεαρούς παίκτες να επανέλθουν στην ομάδα αρκεί να ...αισθάνονται ότι είναι Ξάνθη.
ΠΗΓΗ:http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=23/1/2014&id=14964&pageNo=23&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: