Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΑΖΑΦΕΙΡΗ



Αντίγραφο από βαφτιση Στυλανου 586
Εκηδεύθη προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, κ.κ. Αποστόλου και με πάνδημη συμμετοχή των χριστιανών της Γαλάτιστας αλλά και πολλών άλλων περιοχών ο θεολόγος Καθηγητής  Νικόλαος Καραζαφείρης, την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014.
Παρόντες στην τελευταία του επι γης παρουσία  ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτου μας, κ. Θεοκλήτου, ο οποίος δεν ήταν δυνατόν να παραστεί, λόγω της παρουσίας του στην Ιερισσό Χαλκιδικής για τις εορταστικές εκδηλώσεις  του πρώτου επισκόπου της Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Μακαρίου και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. της Αγίας Αναστασίας, π. Γερμανός Γαλάνης.
Παρέστησαν ακόμη οι ιερείς π. Ελευθέριος Μαυρίδης, π. Γεώργιος Κριτσέπης, π. Ιωάννης Φερενίδης, π. Γεώργιος Σκονδράνης, π. Νικόλαος Ματθαίος και ο εφημέριος του ναού, π. Αργύριος Καραμόσχος.
Σο δεξιό αναλόγιο έψαλλε με κατανυκτικό ύφος την Εξόδιο ακολουθία η χορωδία αποφοίτων της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη και διδάσκαλο Βυζ. Μουσικής, κ. Θρασύβουλο Παπανικολάου, ενώ το αριστερό αναλόγιο εις ένδειξιν τιμής προς τον εκλιπόντα και πένθους της ενορίας, παρέμενε κενό.
Στον κατάμεστο ναό διεκρίναμε πολλούς καθηγητές της Μ.Ε., συναδέλφους του εκλιπόντος από το Γυμνάσιο Γαλάτιστας από όπου αφυπηρέτησε, το Δντή του Γυμνασίου, κ. Φλώριο Κρητικό, την τέως Δντρια του Γυμνασίου Γαλάτιστας, κ. Θεοδώρα Κουτζιαρή, τον γυμναστή καθηγητή κ. Χρήστο Σοφοτάσιο, το φυσικό, κ. Χαρίση , τη θεολόγο καθηγήτρια, κ. Όλγα Αποστολά και την καθηγήτρια Γαλλικών, κ. Κωνσταντίνα Τσολάκη.
Επίσης  ήταν παρόντες πολλοί συνάδελφοί του καθηγητές, φίλοι, ομογάλακτοι αδελφοί- συμμαθητές της Αγίας Αναστασίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, κ. Ιωάννης Κέκερης και οι θεολόγοι  καθηγητές Δημήτριος Ρήγας, Δημήτριος Κύρου και πολλοί μαθητές του θεολόγου καθηγητού.
Επικηδείους λιτούς εξεφώνησαν κατόπιν επιθυμίας της οικογενείας μόνον ο Πρόεδρος του Συλλόγου αποφοίτων της εκκλησιαστικής Σολής Αγίας Αναστασίας, κ. Δημήτριος Ευαγγέλου,  η κ. Αικατερίνη Αβέρη-Ματσούκη εκπροσωπώντας όλους τους μαθητές του εκλιπόντος και τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου, κ. Απόστολος.
Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Μιλήτου με την διακρίνουσα αυτόν ευγένεια και προσήλωσί του στην πατριαρχική τάξι στην αρχή της επικηδείου ομιλίας του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού για την κανονική άδεια να προεξάρχει της Νεκρωσίμου ακολουθίας μεταφέροντας ταυτόχρονα τα συλληπητήρια και τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ Θεοκλήτου – τόσο προς την οικογένειά του όσο και στην ενορία και τη Γαλάτιστα- και ο οποίος θα παραστεί στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του καθηγητού.
Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος και τυγχάνει μαθητής του μακαριστού καθηγητού, Νικολάου Καραζαφείρη, εμίλησε με πολύ ήρεμο και μειλίχιο τρόπο, υπογραμμίζοντας με μοναδικό τρόπο την εξέχουσα προσωπικότητα του επιστήμονα της Θεολογίας,  του ταπεινού και αξίου καθηγητού της εκκλλησιαστικής Σχολής της Αγίας Αναστασίας, του Ανθρώπου λέγοντας ότι τα στοιχεία αυτά πήρε από την οικογένειά του, την τροφό Σχολή και την κοινωνία της Γαλάτισας, όπου γεννήθηκε.
Είναι αξιοσημείωτο να υπογαμμιστει ότι ήταν αισθητή μια αναστάσιμη ηρεμία και χαρμολύπη, εξ άλλου η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη αμέσως μετά από την Κυριακάτικη θεία λειτουργία, δείγμα και αυτό της πνευματικής καταστάσεως του εκλιπόντος.
Στην οικογένειά του ευχόμαστε ο Κύριος να τον κατάξει εν χώρα ζώντων και η Παναγία την οποία υπηρέτησε αθόρυβα και ταπεινά τόσο στο κηρυκτικό αλλά και ιεροψαλτικό διακόνημα να τον οδηγήσει στο υπερουράνιο θυσιαστήριο για νά ψάλλει αϊδίως μαζί με τους προ αυτού αναχωρήσαντας φίλους και συναδέλφους του ιεροψάλτες, Κωνσταντίνο Ματσούκη και Ιωάννη Σειρρά.
Όπως ο φυσικός ήλιος παρουσιάζει κάποιες κηλίδες, έτσι  και ο κάθε μεταπτωτικός άνθρωπος έχει τις δικές του. Τίποτε όμως δεν μας εμποδίζει να πούμε απερίφραστα ότι για την Ενορία μας είναι μεγάλη η στέρηση τοιούτου ανδρός. Ήταν ο επιστήμων, ο άνθρωπος, ο ταπεινός, ο ιδιαίτερα ευγενής και λεπτός στους τρόπους, ο προθυμότατος στην εξυπηρέτησι οποιουδήποτε ανθρώπου, ο πάντοτε σε ετοιμότητα ευρισκόμενος για κάθε ιερή ακολουθία της εκκλησίας ιεροψάλτης, δυσεύρετα στοιχεία της πεζής μας καθημερινότητας και δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε ποτέ.
Καλή Ανάσταση, αγαπητέ και σεβαστέ μας Καθηγητά.
 ΠΗΓΗ:http://enoriapanagias.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: