Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Επενδύσεις και επιδόσεις πάνω στα ερείπια μισθών και δικαιωμάτων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΣΑΜΑΡΑ - ΣΤΕΛΕΧΩΝ DEUTSCHE TELEKOM

Στο πλαίσιο των «κόκκινων χαλιών» για το μεγάλο κεφάλαιο που διαφημίζει η κυβέρνηση, διαμορφώνοντας ιδανικό έδαφος για παραπέρα ανάπτυξη της κερδοφορίας του, με μεσαιωνικά μοντέλα εργασίας, κατακόρυφη μείωση μισθών, «απελευθέρωση» τομέων για τοποθέτηση λιμνάζοντων κεφαλαίων, ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με το νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Deutsche Telekom (DT), Τιμόθεους Χέτγκες, την Κλ. Νέματ, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης της DT για την Ευρώπη και την Τεχνολογία, και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕΜιχάλη Τσαμάζ (η DT έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών).
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που επισκέπτεται ο Τ. Χέτγκες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων στις αρχές του έτους. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως «ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατηγική που εφαρμόζει ο όμιλος DT για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο, καθώς και για τα σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης του ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα με την υλοποίηση επενδύσεων 1,2 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Εκτενώς συζητήθηκε και ο επιτυχής μετασχηματισμός του ΟΤΕ από πρώην κρατικό μονοπώλιο σε μια ανταγωνιστική εταιρεία υψηλών επιδόσεων, καθώς και οι 1.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε ο ΟΤΕ μέσα σε 12 μήνες, σε συνέχεια των επιτυχημένων προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης που πραγματοποίησε».
Στην πραγματικότητά βέβαια, οι 1.000 «νέες θέσεις» αφορούν ένα μικρό κομμάτι από τις χιλιάδες «αποχωρήσεις» των προηγούμενων χρόνων και διέπονται από πολύ χειρότερες εργασιακές σχέσεις. Επιπλέον, αρχές 2013 ο όμιλος υπέγραψε με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του οργανισμού Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για «ρύθμιση» του ωραρίου εργασίας στα εμπορικά καταστήματα του ΟΤΕ, ανοίγοντας διάπλατα δρόμο για ανατροπή της πλήρους και σταθερής εργασίας. Νωρίτερα, το 2011 υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση που μειώνει τους μισθούς μεσοσταθμικά κατά 11% για την τριετία 2012-2014.
Μετά τη συνάντηση ο Α. Σαμαράς έσπευσε να φιλοτεχνήσει το προφίλ του γερμανικού μονοπωλίου: «Επενδύσεις σαν αυτές της DT και του ΟΤΕ στην Ελλάδα πάνε τη χώρα μπροστά» είπε μεταξύ άλλων, και δεν παρέλειψε να μιλήσει πάλι για «προώθηση της επιχειρηματικότητας και για την προσέλκυση πρωτογενών και δευτερογενών επενδύσεων».
Ο Τ. Χέτγκες, δείχνοντας τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και κυρίως το «φιλοεπενδυτικό κλίμα» που έχει διαμορφώσει όλο το πλέγμα αντεργατικών μέτρων και καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προώθησε η συγκυβέρνηση, είπε μεταξύ άλλων: «Ο ΟΤΕ αποτελεί για εμάς μια επένδυση στρατηγικής σημασίας, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Εχει επιτύχει το λειτουργικό μετασχηματισμό του σε μια εταιρεία υψηλών επιδόσεων με υγιή χρηματοοικονομικά και χαμηλό δανεισμό».

ΠΗΓΗ:http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=31/1/2014&id=14972&pageNo=4&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: