Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα ανεξάρτητα από το μείγμα πολιτικής της συγκυβέρνησης της ΕΕ και ΔΝΤ


Συντριπτικά χτυπήματα στους εργάτες για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών, προαναγγέλλει μελέτη του ΚΕΠΕ
Μόνο εμπόδιο στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, η ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης σε όλα τα μέτωπα
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, διαρθρωτικού και άλλου χαρακτήρα, σχεδιάζονται το τελευταίο διάστημα από τη συγκυβέρνηση και την τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), στο πλαίσιο και της επικείμενης διαβούλευσης. Η «διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά φτάνουμε προς το τέρμα», δήλωσε μετά τη χτεσινή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Τα παζάρια με την τρόικα θα συνεχιστούν και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), την ερχόμενη Δευτέρα 27 Γενάρη. Σύμφωνα με παράγοντες της συγκυβέρνησης, η επάνοδος των κλιμακίων της τρόικας αναμένεται στις αρχές του Μάρτη, αν και η πλευρά του ΔΝΤ, όπως τις προάλλες και η ΕΕ, αφήνει «ανοιχτή» την ημερομηνία, προκειμένου προηγουμένως να επέλθει η κατ' αρχήν συμφωνία με την πλευρά της συγκυβέρνησης.
Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις εκπροσώπου του ΔΝΤ, «διαφορές» εντοπίζονται γύρω «από δημοσιονομικά και διαρθρωτικά θέματα, καθώς και με ζητήματα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα».Ταυτόχρονα, στο προσκήνιο παραμένουν οι ανταγωνισμοί σχετικά με τους τρόπους «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ «υπενθύμισε» τη «δέσμευση της ΕΕ για τη σταδιακή αποκλιμάκωσή του» τα επόμενα χρόνια, αλλά με όρο και προϋπόθεση ότι και «η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της». Είναι απόλυτα φανερό ότι οι σχεδιασμοί και ανασχεδιασμοί αφορούν το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής με στόχο την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.
Σε αυτό το πλαίσιο πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες οι εκθέσεις και οι διαχειριστικές προτάσεις από τα διάφορα αστικά επιτελεία. Το ενδεχόμενο αναιμικής ενίσχυσης του παραγόμενου ΑΕΠ επίσης συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Περισσότερα εδώ:
http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=24/1/2014&id=14965&pageNo=3&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: