Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Τραγική η οικονομική κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών

Στην αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη η διέξοδος για το λαό
Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών καταγράφεται σε έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, όπου εκτός από τη μεγάλη μείωση εισοδήματος και δαπανών για την απόκτηση ακόμη και βασικών αγαθών, το 1 στα 3 νοικοκυριά αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο να χάσει ακόμη και το σπίτι του εξαιτίας των συσσωρευμένων υποχρεώσεων, κυρίως προς τράπεζες και εφορία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα που διενήργησε τον περασμένο Δεκέμβρη το Ινστιτούτο Ερευνών της ΓΣΕΒΕΕ το διάστημα 2010-2013 η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών (94,6% του δείγματος) έχει υποστεί μεγάλες μειώσεις εισοδήματος που φτάνει αθροιστικά το 40% (39,47%), με τις μεγαλύτερες εισοδηματικές μειώσεις (41,06%) να καταγράφονται στην Αττική και να έχουν πλήξει εξίσου και τις χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες (10.000-25.000 ευρώ).
Την ίδια στιγμή το 40,2% των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον έναν άνεργο στην οικογένεια και από αυτό το ποσοστό μόνο το 9,8% (200.000 άτομα) λαμβάνει επίδομα ανεργίας, ενώ πάνω από 1 εκατ. υπολογίζονται οι άνεργοι που έχουν μείνει εκτός και από αυτή την ελάχιστη οικονομική στήριξη. Σημαντικό στοιχείο που καταγράφεται στην έρευνα είναι το γεγονός ότι οι συντάξεις με ποσοστό 48,6% βρίσκονται στην πρώτη θέση των βασικών πηγών εισοδήματος των νοικοκυριών, ξεπερνώντας τους μισθούς, οι οποίοι με ποσοστό 35,9% περνούν στη δεύτερη θέση. Το συγκεκριμένο εύρημα καταδεικνύει το γεγονός ότι όλο και περισσότερες οικογένειες καταφεύγουν στη σύνταξη ηλικιωμένων συγγενών τους για να επιβιώσουν.
Καλή η αποκάλυψη του ζόφου, αλλά...
Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου καταγράφεται και από τα στοιχεία της έρευνας σχετικά με τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, με το 63,7% να έχει κάνει περικοπές στα είδη διατροφής, το 75%περιόρισε τις δαπάνες θέρμανσης και μεταφορών. Την ίδια στιγμή οι 9 στους 10 έχουν μειώσει τις δαπάνες ρουχισμού και διασκέδασης (ταβέρνες, μπαρ, σινεμά κ.ά.), ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 36,5%αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.
Παράλληλα, το 1 στα 3 νοικοκυριά εμφανίζει καθυστερούμενες οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες καθώς είτε δεν μπορεί να αποπληρώσει (41,7%) είτε με τα χρήματα αυτά καλύπτει άλλες πιο ζωτικές ανάγκες για την επιβίωσή του (34,8%). Αντίστοιχο είναι επίσης το ποσοστό όσων ανησυχούν ότι θα χάσουν το σπίτι τους, καθώς από το περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά που έχει στεγαστικό δάνειο, τα 168.000 (16,8%) έχουν καθυστερούμενες οφειλές σε μόνιμη βάση, ενώ ακόμη 220.000 (22%) αποπληρώνει με συχνές καθυστερήσεις.
Σε άλλη έρευνα, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και διενεργήθηκε σε δείγμα 201 επιχειρήσεων μελών του ΕΒΕΘ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης), το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε μείωση τζίρου (έναντι 73% το 2012), το 26% μείωση προσωπικού (έναντι 33% το 2012) και το 31% (έναντι 29% πέρσι) κατέγραψε χειρότερες εξαγωγικές επιδόσεις. Ακόμη, το 58% δηλώνει αρνητική αντιμετώπιση από τις τράπεζες και την ίδια στιγμή το 60% (έναντι 54% το 2012) «βαθμολογεί» αρνητικά την «αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης», το 24% «μάλλον αρνητικά» και ένα 4% «θετικά» και «μάλλον θετικά». Τέλος, το 38% των επιχειρήσεων θεωρεί πως το 2014 θα είναι χειρότερο από το 2013, το 42% αναμένει μείωση πωλήσεων κατά το επόμενο τρίμηνο, το 25% θεωρεί ότι θα προχωρήσει σε μείωση εργαζομένων, ενώ το 48% αναμένει μείωση ρευστότητας.
Βεβαίως τέτοιες έρευνες αναδεικνύουν τις συνέπειες της κρίσης για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά έχουν άλλη στόχευση. Το τράβηγμα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην πάλη μαζί με επιχειρηματίες, για άλλο μείγμα διαχείρισης, το λεγόμενο επεκτατικό (μεγάλα τμήματα επιχειρηματιών προβάλλουν την αναγκαιότητα εφαρμογής πολιτικής ενίσχυσης της ζήτησης). Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ζουν αυτή την πραγματικότητα, πρέπει, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αναγκών τους, να οργανώνουν τη λαϊκή συμμαχία, μια ισχυρή εργατική λαϊκή αντιπολίτευση, σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: