Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Θέλουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Το 59,2% των νέων μέχρι 25 ετών είναι άνεργοι! Δεν έχουμε ανάγκη τα θλιβερά προγράμματά σας! Θέλουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα! Θέλουμε εξασφαλισμένο μέλλον!
Τα παραπάνω σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις εξαγγελίες για προγράμματα και ευκαιρίες απασχόλησης για τη νεολαία. Στην ανακοίνωση του ΜΑΣ αναφέρεται:
«Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, η ανεργία στους νέους 18 - 25 ετών στην Ελλάδα αυξήθηκε, από 56,8% το Σεπτέμβρη, στο 59,2% τον Οκτώβρη! Στην ΕΕ η ανεργία στους νέους είναι 23,5%! Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, μέσω του πρωθυπουργού, εξήγγειλε την εφαρμογή προγραμμάτων της ΕΕ, δήθεν για την "καταπολέμηση της ανεργίας" που - όπως υποστηρίζει - θα δώσουν 440.000 "ευκαιρίες απασχόλησης"...
Τα παραμύθια τους δεν τα πιστεύουμε πια!
Δεν εξήγγειλαν θέσεις εργασίας αλλά "ευκαιρίες απασχόλησης".
Εξήγγειλαν "ευκαιρίες" αλλά πάλι ούτε μία θέση σταθερής εργασίας!
Και μάλιστα μέσα στις "ευκαιρίες" που παρουσιάζουν, ένα μεγάλο μέρος είναι από παλιά προγράμματα που τα παρουσιάζουν ως νέα για να φαίνονται πολλά!
Τα ξέρουμε αυτά τα προγράμματα της ΕΕ και τα λεγόμενα "μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας στη νεολαία". Πολλοί από μας τα έχουμε βρει μπροστά μας ψάχνοντας για δουλειά.
Είναι οι συμβάσεις μιας μέρας ή ενός μήνα, οι "δοκιμαστικές περίοδοι" στη δουλειά, τα προγράμματα "επιταγής εισόδου νέων στην αγορά εργασίας" (γνωστά και ως "voucher"), ο μικρότερος κατώτατος μισθός που έχουν οι νέοι κάτω των 25 ετών και άλλα. Αυτά υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζαν την ανεργία στη νεολαία... Μπαρούφες! Από εργαζόμενους, πρώτα μας μετέτρεψαν σε "απασχολούμενους", σήμερα σε "ωφελούμενους". Είναι ικανοί αύριο να μας κάνουν ζητιάνους»!
Αναλύοντας τα κυβερνητικά μέτρα «για την καταπολέμηση της ανεργίας», τα οποία στην ουσία δίνουν τζάμπα εργαζόμενους στους εργοδότες, προσφέρουν ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις, το ΜΑΣ υπενθυμίζει ότι από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν συνεδριάσει 8 (οχτώ) φορές τα όργανα της ΕΕ με θέμα δήθεν «την αντιμετώπιση της ανεργίας».
«Τα αποτελέσματα; Η ανεργία στις ηλικίες από 15 έως 24 εκτινάχθηκε από 24,1% στο 64,2% στην Ελλάδα και από 14,7% στο 24,1% στην ΕΕ!
Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία γιατί τους "κοστίζει" να δίνουν χρήματα για επιδόματα, γιατί φοβούνται μην ξεσηκωθούμε!
Δεν έχουμε ονειρευτεί έτσι τη ζωή μας!
Η κυβέρνηση, η ΕΕ, η πλουτοκρατία να αντιμετωπίσουν την οργισμένη και οργανωμένη αντίδρασή μας!», επισημαίνει η ΕΓ του ΜΑΣ και καλεί τους φοιτητές, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα να προχωρήσουν σε συζητήσεις, συνελεύσεις, οργανώνοντας την πάλη ενάντια στην πολιτική που μας καταδικάζει στην ανεργία, στη μισοαπασχόληση, στην ψευτοκατάρτιση,διεκδικώντας:
  • Μόνιμη, πλήρη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μην υπάρχει κανείς νέος, καμιά νέα που θα δουλεύει με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους από την πρώτη μέρα ανεργίας. Αμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας για όλους.
  • Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα να πληρώνονται κάθε μήνα και να δικαιούνται ταμείο ανεργίας μετά το τέλος του 5μηνου.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Πρόσθετες εξεταστικές περίοδοι, ειδικά ωράρια μαθημάτων (π.χ. απογευματινά εργαστήρια), άδεια με αποδοχές στην εξεταστική κ.λπ.
  • Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι απλήρωτοι πρακτικάριοι!
  • Το πτυχίο, μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα χωρίς το συνεχές κυνήγι πιστοποιητικών, δεξιοτήτων, μεταπτυχιακών επί πληρωμή κ.λπ.
  • ΠΗΓΗ:http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=11/2/2014&id=15002&pageNo=16&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: