Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Να παρθούν μέτρα για τις ρωγμές σε σπίτια και δρόμους στη ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


Ρωγμές σε σπίτια, δρόμους και χώρους μαζικής συνάθροισης της Στρατονίκης στη Χαλκιδική προκαλεί η δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός». Το θέμα φέρνει με Ερώτησή του το ΚΚΕ στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδηςκαι Ελένη Γερασιμίδου.
Στην Ερώτηση σημειώνεται χαρακτηριστικά:
«Η δραστηριότητα της "Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ" στη ΒΑ Χαλκιδική έχει ως συνέπεια να εμφανιστούν ξανά, μετά το 2002, που τότε την εξόρυξη έκανε η TVX, τα ανησυχητικά φαινόμενα στους δρόμους και στα σπίτια της Στρατονίκης.
Συγκεκριμένα, ως αποτέλεσμα των τριών εκρήξεων που γίνονται καθημερινά από την εταιρεία στις στοές κάτω από τον οικισμό, έχουν παρατηρηθεί:
  • Ρωγμές όχι μόνο σε κατοικίες, αλλά και σε χώρους συνάθροισης, όπως στην εκκλησία και στο Δημοτικό Σολείο.
  • Στους λιθοστρωμένους δρόμους του οικισμού σε πάρα πολλά σημεία υπάρχουν παλαιές και νέες ρηγματώσεις, υποχωρήσεις και καθιζήσεις, συνέπεια της διατάραξης του εδάφους.
  • Από τις ρωγμές στους δρόμους τα όμβρια ύδατα διεισδύουν στις θεμελιώσεις των κτισμάτων, κάτι που προκαλεί ανομοιόμορφη ρευστοποίηση του εδάφους και καθίζηση των θεμελίων.
  • Η διατάραξη του εδάφους έχει επιπτώσεις και στα δίκτυα υποδομής του οικισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης, κάτι που έχει άμεσες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.
Να σημειωθεί επίσης πως αυτήν τη στιγμή:
  • Η εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ" αποτελεί, σύμφωνα και με την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Τομέας Β. Ελλάδας, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο από πλευράς περιβαλλοντικών επιπτώσεων ιδιωτικό έργο.
  • Βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά επιμέρους τμήματα του έργου (διαχείριση τεραστίων ποσοτήτων αποβλήτων, κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), διακίνηση επικινδύνων προϊόντων, διάθεση υγρών αποβλήτων, αποκαταστάσεις ρυπασμένων περιοχών, επεμβάσεις σε δασικές περιοχές κ.ά.) για τα οποία απαιτείται διαρκής, επαρκής και επί τόπου παρακολούθησή του.
Την ίδια ώρα όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες επιθεώρησης - ελέγχου της εξέλιξης του έργου είναι υποστελεχωμένες, ενώ δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί ούτε και η Επιστημονική Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Ορων των έργων της εταιρείας "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕΜΒΧ", με αρμοδιότητα παρακολούθησης της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου και αξιολόγησης της προόδου των αποκαταστάσεων, που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση 201745/26.7.2011.
Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ που θεωρεί πως το συγκεκριμένο έργο δεν ωφελεί τα λαϊκά στρώματα, εκφράζοντας και την αντίθεσή του με την προώθησή του. Σε συνθήκες καπιταλισμού, όπου κριτήριο των επενδύσεων είναι το ποσοστό κέρδους, η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, όπως της εξορυκτικής δραστηριότητας της "Ελληνικός Χρυσός" στη Χαλκιδική, είναι καταστροφικές για την τοπική οικονομία της περιοχής, το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια».
Με βάση και τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς:
  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
-- Να σταματήσουν άμεσα οι εκρήξεις αφού θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων.
-- Να ελεγχθούν τα κτίρια στη Στρατονίκη, ξεκινώντας απ' αυτά που συγκεντρώνουν καθημερινά πλήθος ατόμων και να προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές αποκαταστάσεις με ευθύνη του κράτους και των υπαιτίων.
-- Την άμεση, πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση της Επιστημονικής Επιτροπής Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Ορων.
-- Την άμεση στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών, όπως το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τη διερεύνηση των συχνών καταγγελιών και τον έλεγχο της νομοθεσίας.
-- Να τοποθετηθούν δονησιογράφοι και να ανατεθεί η αξιολόγηση των μετρήσεων σε αρμόδιο φορέα (ΙΤΣΑΚ, Πανεπιστήμιο, ΙΓΜΕ κλπ.), ώστε να προκύψουν ορθά συμπεράσματα σε σχέση με το φαινόμενο και βάσει αυτών να επανεξεταστούν άμεσα οι όροι περιβαλλοντικής προστασίας για το συγκεκριμένο έργο, καθώς οι υφιστάμενοι είναι ανεπαρκείς και δε διασφαλίζουν τους κατοίκους της περιοχής.
-- Τις αναγκαίες ενισχύσεις γενικότερα των αρμόδιων υπηρεσιών για τη διαρκή και επαρκή παρακολούθηση και τον έλεγχο του έργου.
  • Καθώς επίσης και αν θα επιτρέψουν τη συνέχιση του έργου όσο δεν επιλύονται τα ως άνω προβλήματα και όσο τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων της περιοχής, η ασφάλεια των κατοικιών, το περιβάλλον.
  • ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: