Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Δραστηριότητες Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ



Α. Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την επανέναρξη των πλειστηριασμών των σπιτιών και τα "κόκκινα" δάνεια αυτοαπασχολούμενων και αγροτών
Τις λαϊκές διεκδικήσεις για "κούρεμα" των στεγαστικών δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και των δανείων των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών αναδεικνύει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις της συγκυβέρνησης για τα "κόκκινα" δάνεια υπηρετούν αποκλειστικά τα τραπεζικά κέρδη και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ την  ίδια στιγμή είναι άμεσος ο κίνδυνος χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να βρεθούν στο δρόμο με την επανέναρξη των πλειστηριασμών των σπιτιών τους, από την αδυναμία εξυπηρέτησης των στεγαστικών τους δανείων στις τράπεζες, τονίζοντας στην ερώτησή του τα εξής:   
 "Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τη Τρόικα προωθούν ρυθμίσεις καθυστερούμενων («κόκκινων») τραπεζικών δανείων με αποκλειστικό κριτήριο τα τραπεζικά  κέρδη (όπως αποτυπώθηκαν στα stress test), την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων. Ευνοούνται  ρυθμίσεις για τους τελευταίους, νέα φορολογικά προνόμια των τραπεζών. Αποκλείονται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή δεν κρίνονται “βιώσιμοι” με κριτήριο τα τραπεζικά κέρδη. Κανένα κούρεμα δεν προβλέπεται γι’ αυτούς και οι ελάχιστοι που θα ενταχθούν δεν θα τα βγάλουν πέρα. Το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων και η συγκέντρωση κεφαλαίου θα ενταθούν.
Οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις «κόκκινων» στεγαστικών δανείων απλά παρατείνουν το χρόνο αποπληρωμής (επειδή οι σημερινές τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί), δεν  μειώνουν ούτε κατά ένα ευρώ τις υποχρεώσεις ανέργων, εργαζόμενων, λαϊκών στρωμάτων που δυσκολεύονται να επιβιώσουν.
Παράταση και όχι μείωση των αβάσταχτων χρεών των λαϊκών οικογενειών εφαρμόζεται και για χρέη προς το Δημόσιο.  Από 1.1.2015 απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί και χιλιάδες άνεργοι, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές.  
 Ερωτάται η Επιτροπή :
Πως τοποθετείται για την επανέναρξη των πλειστηριασμών και τη λαϊκή διεκδίκηση  για απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης και δεύτερης κατοικίας, διαγραφή του 50% του κεφαλαίου και όλων των τόκων των στεγαστικών δανείων μέχρι 200.000 ευρώ και την αποφασιστική μείωση του κεφαλαίου και διαγραφή των τόκων των δανείων των αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών; "
 20/11/2014                                                              

Β. Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας: Κέρδη για τις επιχειρήσεις, εκμετάλλευση και κίνδυνοι για τους λαούς

Η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας επιβάλλει αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που πλήττουν τους εργαζόμενους για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνουν τον ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία στην περιοχή. Τα παραπάνω τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, σε παρέμβασή της σχετικά με την έγκριση της Συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ στη Συμφωνία Σύνδεσης η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα επισημαίνει τα ακόλουθα:
 "Η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Μολδαβίας και η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών που την συνοδεύει εξυπηρετούν τις επιδιώξεις των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και των τμημάτων του ντόπιου κεφαλαίου της χώρας αυτής που βλέπει τα συμφέροντά του να υπηρετούνται καλύτερα από τις σχέσεις με την ΕΕ. Με τις συμφωνίες αυτές επιταχύνεται η απελευθέρωση  της αγοράς της Μολδαβίας με σειρά καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που διευκολύνουν την διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων, όπως ευρείας έκτασης ιδιωτικοποιήσεις, ανάθεση δημόσιων συμβάσεων σε ξένες επιχειρήσεις, λειτουργία της δημόσιας διοίκησης για την εξυπηρέτηση των "επενδυτών".
Η σύναψη των συμφωνιών με την Μολδαβία εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λεγόμενης" Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης", στην στρατηγική δηλαδή της ΕΕ για διείσδυσή της σε χώρες που αποτελούσαν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και σήμερα αποτελούν πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία, με επίκεντρο την εκμετάλλευση των πλούσιων πλουτοπαραγωγικών, ιδίως ενεργειακών, πόρων τους.
Οι συμφωνίες αυτές και οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στις καπιταλιστικές ενώσεις εντείνουν την εκμετάλλευση του λαού της Μολδαβίας και των άλλων λαών της περιοχής, γεννούν κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων και αιματοκυλίσματος, όπως δείχνει και η εμπειρία της Ουκρανίας.
Το συμφέρον των λαών δεν βρίσκεται στην επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, αλλά στην σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους για να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια." 
  
20/11/2014                                        

Γ. Την επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-Τρόικας στο απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική δράση καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ

Την επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και ιδιαίτερα στο απεργιακό δικαίωμα που μεθοδεύουν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μαζί με την Τρόικα, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τονίζοντας την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού, της κρατικής καταστολής και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης στην Ελλάδα και στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: 
"Την ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος με περαιτέρω χειροτέρευση του νόμου για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες σχεδιάζουν από κοινού η συγκυβέρνηση NΔ – ΠΑΣΟΚ και η Τρόικα (Ε.Ε. – ΕΚΤ – ΔΝΤ). Ικανοποιούν έτσι τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, με το δόγμα «νόμος και τάξη» και ένταση της καταστολής των εργατικών αγώνων, θωρακίζουν τη σχεδιαζόμενη κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, σε βάρος των  λαϊκών συμφερόντων.
Ενώ η πλειοψηφία των απεργιών κηρύσσονται παράνομες, η συμμετοχή σ’ αυτές ή και η απλή οργάνωση στο συνδικάτο είναι αιτία απόλυσης εκατοντάδων εργαζόμενων. Παράλληλα, παραμένουν σε επιστράτευση εργαζόμενοι στη ΔΕΗ όπως και στο Μετρό της Αθήνας.  Συνδικαλιστές καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης, όπως πρόσφατα η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και συνδικαλιστές των ναυτεργατών. Η δε εργοδοτική τρομοκρατία βασιλεύει στους χώρους δουλειάς. Οι ρυθμίσεις που προαναγγέλλονται για την αλλαγή του νόμου για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη λήψη απεργιακής απόφασης από τα συνδικάτα, τα οποία και στραγγαλίζουν οικονομικά, παρεμποδίζοντας περαιτέρω τη συνδικαλιστική δράση.   
Τα εργατικά δικαιώματα βάλλονται συντονισμένα σε ολόκληρη την Ε.Ε., στην κατεύθυνση και  των προτάσεων Μόντι που προσωρινά ανεστάλησαν.  
Ερωτάται η Επιτροπή :
Πως τοποθετείται στην επιδίωξη της κυβέρνησης για περιορισμό (βλ. ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος) και στην ένταση των διώξεων των εργαζόμενων για τη συνδικαλιστική δράση τους. Πώς τοποθετείται στην επιστράτευση εργαζομένων που απεργούν διεκδικώντας τα δικαιώματα τους ;"
20/11/2014                                                       


Δεν υπάρχουν σχόλια: