Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Η κυβέρνηση κυνηγάει με κατασχέσεις τους μικροοφειλέτες και όχι αυτούς που βουλιάζουν τα Ταμεία

Τα τρία απ' τα τέσσερα ευρώ τα χρωστάνε οι καπιταλιστές

Από κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα Ταξί ενάντια στις απειλές για κατασχέσεις από το ΚΕΑΟ
Στο υπέρογκο ποσό των 10,643 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισ. ευρώ είναι χρέη επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ μέχρι το τέλος Οκτώβρη. Με άλλα λόγια, το 76% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι χρέη επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, που όχι μόνο δεν αποδίδουν τις εισφορές που τους αναλογούν, αλλά παρακρατούν και τις εισφορές των εργαζομένων.
Οι αρχικές αυτές οφειλές που μεταβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ, σήμερα έχουν αυξηθεί στα 11,485 δισ. ευρώ (τρέχουσες οφειλές), καθώς προσαυξάνονται από πρόσθετα τέλη και παρά το γεγονός ότι από τον Οκτώβρη του 2013 που λειτούργησε το ΚΕΑΟ έχουν εισπραχθεί 270 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών (9,325 δισ. ευρώ, από τα 11,485 δισ.), προέρχονται από οφειλέτες που είχαν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ, πριν από το 2009.
Ομως, ένα μέρος αυτών των ληξιπρόθεσμων οφειλών (1,5 δισ. ευρώ) κρίνεται δύσκολο έως αδύνατο να εισπραχθεί, καθώς 196,8 εκατ. ευρώ τα χρωστούν επιχειρήσεις που έχουν κάνει διακοπή ή έχουν κηρύξει πτώχευση, ενώ ακόμα 553,4 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται από επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) από το 2003! Επιπλέον, «αξιολογείται η άμεση εισπραξιμότητα ορισμένων ειδικών, ως προς την λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, κατηγοριών οφειλετών (συνεταιρισμοί κ.λπ.)». Πρόκειται - σύμφωνα με το ΚΕΑΟ - για 1.083 οφειλέτες με συνολική οφειλή 745,556 εκατομμύρια ευρώ.
Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών που έχει αποσταλεί στο ΚΕΑΟ ανέρχεται σε 220.615, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Ομως ο αριθμός αυτός είναι τουλάχιστον παραπλανητικός, καθώς οι οφειλέτες που η ατομική οφειλή τους δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ είναι 124.754, περισσότεροι από τους μισούς, οφείλουν όμως 1,2 δισ. ευρώ, όταν στο ΙΚΑ μόλις 871 επιχειρήσεις οφείλουν πάνω από 3 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, άλλες 1.511 επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1 δισ. ευρώ. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι οι μεγάλοι οφειλέτες είναι ο βασικός κίνδυνος για τα Ταμεία, καθώς αν και επιβαρύνουν δυσανάλογα το ασφαλιστικό σύστημα, για πολλά χρόνια έμεναν στο απυρόβλητο, ενώ τώρα οι επιχειρηματίες επιβραβεύονται με μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: