Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Πότε θα συμμορφωθεί η Ελλάδα;;;;;;;;

Καταδίκη Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τέσσερις υποθέσεις




Επιμέλεια: Εύη Κιόρρι
Για τέσσερις συνολικά υποθέσεις, δύο για παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας και δύο για απάνθρωπη μεταχείριση  αλλοδαπών κρατουμένων, καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γαλλία.

Η πρώτη από τις υποθέσεις, αφορούσε την προσφυγή της Κωνσταντίνας και Γεωργίας Μπιμπί, που το ελληνικό κράτος προχώρησε σε απαλλοτρίωση των κτημάτων τους το 1967 χωρίς να τις αποζημιώσει για αυτά.
Οι ενάγουσες, αφού εξάντλησαν όλα ένδικα μέσα στην Ελλάδα, για την διεκδίκηση της νόμιμης αποζημίωσης από το κράτος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2007, όταν το Ανώτατο Εφετείο έκρινε ότι η διεκδίκηση της αποζημίωσης από μέρος τους, ήταν ενάντια στο κράτος και ενέπιπταν στην δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων.
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού προχώρησε σε εκδίκαση της υπόθεσης, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και την ανάγκασε να καταβάλει στις ενάγουσες αποζημίωση 10.000 ευρώ για χρηματική ζημιά, 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα και τις δαπάνες.
Παράλληλα, η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την εκδίκαση του ζητήματος του Σπυρίδωνα Βάρβη και των περιορισμών οικοδόμησης και εκμετάλλευσης, που του είχαν επιβληθεί από τις ελληνικές αρχές, σχετικά με το ιδιόκτητο οικόπεδό του στην περιοχή Μαραθώνα. Το Δικαστήριο μετά την εκδίκαση της προσφυγής κατέληξε στην απόφαση, στις 19 Ιουλίου 2011, ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας. Σήμερα με τη νέα του απόφαση υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στον Σπυρίδωνα Βάρβη αποζημίωση 50.000 ευρώ για υλική βλάβη.
Η τρίτη από τις υποθέσεις αφορούσε την καταγγελία κατά της Ελλάδας του μετανάστη Τογιαμπαλι ΜD από το Μπαγκλαντές, ο οποίος αφού συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές κρατήθηκε σε αστυνομικό τμήμα αλλοδαπών στη Θεσσαλονίκη, από τις 4 Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου 2011, εν αναμονή της απέλασής του. Μετά την εκδίκαση της προσφυγής του από το  Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποφασίστηκε η καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε τη χώρα να του καταβάλει 8.000 ευρώ αποζημίωση για οικονομική βλάβη.
Τέλος, η τέταρτη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του ιταλικής υπηκοότητας Αρη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για αδικήματα σχετικά με εμπορία ναρκωτικών και κρατείται στις φυλακές Αλικαρνασσού.
Ο Παπακωνσταντίνου, που προηγούμενα είχε κρατηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και στις φυλακές των Πατρών, παραπονέθηκε στο Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του σ' αυτές τις φυλακές, επικαλούμενος τον υπερπληθυσμό κρατουμένων, τις κακές συνθήκες υγιεινής και την έλλειψη αερισμού και φωτισμού στα κελιά.
Ο ενάγων δικαιώθηκε με τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού καταδίκασε την Ελλάδα  για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένου και την υποχρέωσε να του καταβάλει το ποσό των 18.200 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: