Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά

Ανακοίνωση με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης για χώρους όπου θα γίνεται ελεύθερα χρήση ναρκωτικών ουσιών
Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει «Εποπτευόμενους Σταθμούς», δηλαδή χώρους όπου θα επιτρέπεται η ελεύθερη χρήση ναρκωτικών ουσιών - όπως αυτή αποτυπώνεται στο άρθρο 14 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών και λοιπές διατάξεις» - καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση δημιουργεί "ασφαλείς" χώρους ενέσιμης χρήσης, τους οποίους θα μπορούν να ιδρύουν και να λειτουργούν ακόμα και ΜΚΟ, ΟΤΑ, ιδιώτες, όπου πλέον με νόμο θα επιτρέπεται για τον "εγκεκριμένο" χρήστη η κατοχή και χρήση ναρκωτικών.
Μόνο υποκριτικό μπορεί να θεωρηθεί αυτό το νομοσχέδιο και υποκριτής όποιος το στηρίξει με πρόσχημα την υγεία του χρήστη. Στόχος είναι να γκετοποιηθούν οι χρήστες, να μην είναι ορατοί στις πιάτσες, να μπει το πρόβλημα "κάτω από το χαλάκι", να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της νέας γενιάς η ύπαρξη και η χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Προπομπός του εγχειρήματος ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης, πολλές φορές έχει εξαγγείλει την ανάγκη λειτουργίας 2 χώρων υγιούς χρήσης στην Αθήνα, όπου ο χρήστης θα πρέπει να φέρνει τη "δόση" του και το κράτος θα του χορηγεί τη σύριγγα.
Σε μια περίοδο που το προφίλ του χρήστη διαρκώς αλλάζει με κύριο στοιχείο την πολυτοξικομανία, την τάση για μείωση της ενέσιμης χρήσης, τη μείωση της ηλικίας πειραματισμού με τις ουσίες, στη χώρα μας η αντιναρκωτική πολιτική ταυτίζεται όλο και περισσότερο με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά. Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά μέχρι το 2020 ορίζει ως κύρια μορφή θεραπείας τα υποκατάστατα της ηρωίνης και θέτει την ανάγκη να γενικευτούν οι χώροι "υγιούς χρήσης" ως μορφή προσέγγισης του χρήστη με τη θεραπεία και μέσο αντιμετώπισης της αύξησης HIV στους χρήστες.
Αν πραγματικά η κυβέρνηση ανησυχούσε για τη διάδοση των ναρκωτικών σε όλο και νεότερες ηλικίες, τότε δε θα οδηγούσε μέσα από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση σε υποβάθμιση τη λειτουργία και το έργο των Κέντρων Πρόληψης, του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του 18 ΑΝΩ.
Αν ανησυχούσε για τη δημόσια υγεία, δεν θα οδηγούσε σε κλείσιμο τις μονάδες "streetwork" (οι οποίες μεταξύ άλλων παρακολουθούν χρήστες και διανέμουν καθαρές σύριγγες).
Να επιχορηγηθούν αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όλα τα προγράμματα απεξάρτησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενισχύοντας τις δράσεις πρωτογενούς πρόληψης και τα προγράμματα streetwork.
Το ΕΣΥΝ καλεί όλους τους φορείς της απεξάρτησης, τους Συλλόγους Γονέων των Θεραπευτικών Προγραμμάτων, τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και το κίνημα γονέων να αντιδράσουν στα νέα σχέδια της κυβέρνησης που νομιμοποιεί τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Οι νέοι άνθρωποι δεν χρειάζονται χώρους για να κάνουν χρήση ναρκωτικών, χρειάζονται χώρους για να μορφωθούν, να αθληθούν, να δράσουν πολιτιστικά.
Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ που γενικεύουν τη χρήση».
(σ.σ.): Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Σαν μανιτάρια  θα ξεφυτρώνουν τα "σπίτια" όπου το ντουμάνι θα πνίγει γειτονιές και χωριά ολόκληρα και θα θησαυρίζουν οι "Επιστημονικές ιατρικές εταιρείες".
Το ζήσαμε και στη Χαλκιδική πριν από πολλά χρόνια όπου η αστυνομία βρήκες τέτοια "σπίτια".
ή μήπως αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση; Να πνίγεται η νεολαία σε "ομίχλες" και σε "θυμιάματα" και σε " πίπες ειρήνης" και να πέφτει σε λήθαργο για να συνεχίζει αυτή ανενόχλητη το καταστροφικό της έργο

Δεν υπάρχουν σχόλια: