Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Σχετικά με τις θεομηνίες στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ερώτηση του ΚΚΕ στη ΒΟΥΛΗ


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑ΄
Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Επόμενη είναι η με αριθμό 206/3-11-2014 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Θεοδοσίου Κωνσταντινίδη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων από την έντονη βροχόπτωση στην περιοχή της Χαλκιδικής.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Το λόγο έχει ο Κωνσταντινίδης, για πέντε λεπτά.
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το διήμερο των βροχοπτώσεων 24 και 25 του Οκτώβρη εκτός από τα αστικά κέντρα δημιούργησε και μεγάλες ζημιές στην επαρχεία. Μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα είναι η Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής σε όλους του δήμους, περισσότερο από όλους όμως στο δήμο του Αριστοτέλη.
Πιο συγκεκριμένα: Καταστράφηκε το οδικό δίκτυο Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, σημειώθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις στο δρόμο προς την Ουρανούπολη, έχουμε σοβαρές πλημμύρες σε σπίτια και βιοτεχνικούς χώρους στην Ιερισσό, στη Μεγάλη Παναγιά και στο Παλαιοχώρι, μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες και σημαντικές ζημίες σε αποχετευτικό δίκτυο, στην ύδρευση, αλλά και στο οδικό δίκτυο.
Σε προηγούμενη περίοδο με παλαιότερες ερωτήσεις μας είχαμε καταθέσει, κύριε Υπουργέ, τις ανησυχίες μας για εκτεταμένες πλημμύρες στην περιοχή και ζητούσαμε άμεσα μέτρα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που από ό,τι φαίνεται θεωρούνται από την παρούσα Κυβέρνηση έργα πολυτελείας, ωστόσο αποδεικνύεται ότι είναι αναγκαία.
Παρά τις καθησυχαστικές απαντήσεις που πήραμε τέτοια μέτρα δεν πάρθηκαν και το αποτέλεσμα είναι αυτό που σας περιέγραψα πολύ σύντομα. Ρωτάμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, τι μέτρα θα πάρει άμεσα για την καταγραφή και τη συνολική αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες, τι μέτρα θα πάρει για την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών στο οδικό δίκτυο, τμήματα του οποίου θέλουν επανασχεδιασμό, διότι είναι κακοσχεδιασμένο το δίκτυο -το γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ- για το αποχετευτικό δίκτυο και για το δίκτυο της ύδρευσης.
Τέλος, ρωτάμε, εάν σκοπεύετε μέσω μιας πραγματικά γενναίας χρηματοδότησης που δεν μπορεί να καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς των δήμων να κατασκευαστούν τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα για να μην έχουμε στη συνέχεια τέτοιου είδους φαινόμενα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Ο συνάδελφος, ο κ. Κωνσταντινίδης, απευθύνει την ερώτηση του και στο συνάδελφο Υπουργό των Εσωτερικών, ο οποίος όμως είχε κώλυμα και κατά ανάγκη θα απαντήσω και σε κάποια ζητήματα που αφορούν την αρμοδιότητά του.
Πράγματι, είχαμε αυτές τις μεγάλες ζημιές στη Χαλκιδική και όπως πολύ καλά ξέρετε είναι αρμόδια η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και οι δήμοι της περιοχής για μια σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τη μελέτη και κατασκευή μικρών αντιπλημμυρικών έργων όσο και με τον καθαρισμό και την αστυνόμευση των ρευμάτων, το τοπικό οδικό δίκτυο, κλπ.
Με ενημερώνει, λοιπόν, το Υπουργείο Εσωτερικών ότι έδωσε για το 2014 1.064.000 ευρώ στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής για την κάλυψη των έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Επιπλέον, μέσω της ΣΑΕ 055 που αφορά το Πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της χώρας, έχει προωθηθεί απόφαση για να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Πολυγύρου του Νομού Χαλκιδικής.
Ωστόσο, θα έλεγα, όπως πολύ σωστά είπε ο κύριος συνάδελφος, ότι κατ’ αρχήν πρέπει να γίνει μία καταγραφή των ζημιών και καταγραφή των ζημιών δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και σας μιλάω πια σαν αρμόδιος Υπουργός, διότι αίτημα μέχρι στιγμής από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής ή από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για καταγραφή ζημιών και αποζημίωση δεν έχει σταλεί στο Υπουργείο. Συνεπώς, καλό θα ήταν αν υπάρχει τέτοιο αίτημα -και το λέμε αυτή τη στιγμή δημόσια- να έρθει, ούτως ώστε να οριοθετηθεί η περιοχή και να καταβληθούν αποζημιώσεις στους ανθρώπους, στους πληγέντες.
Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι πολύ σωστά ο κύριος συνάδελφος θέτει ένα ζήτημα συνολικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτής της άποψης είμαι κι εγώ, ότι επιτέλους η Χαλκιδική πρέπει να αποκτήσει υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας αφενός, από την άλλη όμως υποδομές που θα δώσουν τη δυνατότητα ύδρευσης σε μία περιοχή, η οποία έχει τεράστια τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη, που σημαίνει ότι οι υποδομές είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξή της. Άρα, λοιπόν, το θέμα της ύδρευσης πρωτίστως, αλλά και της άρδευσης και συνεπώς μέσα από αυτό και η αντιπλημμυρική προστασία με τη δημιουργία φραγμάτων είναι πρώτη προτεραιότητα.
Γι’ αυτό, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε, που είστε και Βουλευτής της περιοχής, …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Θα παρέμβω αμέσως μετά.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): …από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα και μελέτες με προσυπολογιζόμενη δαπάνη 156 εκατομμύρια για να κατασκευάσουμε τα φράγματα Πετρένια, Χαβρία και Ολυνθίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Έχετε το λόγο για τρία λεπτά, κύριε συνάδελφε.
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνω από την απάντηση που δώσατε ότι θα καθυστερήσουμε και το Σαββατοκύριακο έρχονται νέες βροχοπτώσεις. Μην γίνουμε μάντεις κακών, αλλά αυτά τα μέτρα έπρεπε να είχαν παρθεί προ πολλού.
Φυσικά εμείς κατανοούμε, κύριε Υπουργέ κι έχουμε ριζικά διαφορετική πολιτική αντίληψη, ότι τόσο ο δρόμος ανάπτυξης που η παρούσα Κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες υπερασπίζονται όσο και ο σχεδιασμός ή, αν θέλετε, κατά τη γνώμη μου, η απουσία σχεδιασμού των μεγάλων έργων υποδομών οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Ο χρόνος είναι σύντομος για να το αναλύσουμε αυτό, αλλά οι ανάγκες που προκύπτουν είναι μεγάλες και τεράστιες και τελικά πληρώνονται πολλαπλάσια ποσά για να θεραπεύσουμε ζημιές, παρά να δημιουργήσουμε υποδομές που θα προστατεύσουν τις λαϊκές οικογένειες, γιατί κυρίως αυτοί πλήττονται. Βίλες δεν είδα να πλημμυρίζουν ποτέ στη ζωή μου, κύριε Υπουργέ.
Χθες επισκέφτηκα την περιοχή και την Αντιπεριφέρεια της Χαλκιδικής και το Δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη και ενημερωθήκαμε. Είναι σε διαδικασία που προχωράει σύντομα. Θα ολοκληρωθεί, μου είπαν, μέσα στο τέλος της εβδομάδας και θα τα προωθήσουν. Όμως, ας αναρωτηθούμε γιατί καθυστέρησε τόσες ημέρες αυτή η διαδικασία. Είναι υποστελεχωμένες οι τεχνικές υπηρεσίες και οι αρμόδιες υπηρεσίες και στην Περιφέρεια και στην Αντιπεριφέρεια και πολύ περισσότερο στους δήμους. Καταλαβαίνετε σε μία έκταση με τους καλλικρατικούς δήμους που πρέπει να διανυθούν χιλιόμετρα για να διαπιστωθούν τα προβλήματα, τι επιπλέον επιπτώσεις δημιουργεί αυτό.
Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι πρέπει να επιμείνουμε και να ζητήσουμε δέσμευση από την Κυβέρνηση -και όχι από εσάς προσωπικά, φυσικά- γι’ αυτό που είπατε στην ομιλία σας, δηλαδή να διατεθούν γενναία κονδύλια άμεσα, πέρα από τους προϋπολογισμούς των περιφερειών και των δήμων. Διότι, θα μου επιτρέψετε να πω, επειδή έχω γνώση των προϋπολογισμών και της κατάθεσης και της συζήτησης που γίνεται τώρα, τα κονδύλια και τα ποσά που προβλέπονται για έργα υποδομής είναι ελάχιστα έως μηδενικά σε πάρα πολλούς δήμους και σε πάρα πολλές περιφέρειες.
Διότι είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν προϋπολογισμούς με βάση μια συγκεκριμένη κατεύθυνση κτλ. Δεν θέλω, όμως, να πάρω παραπάνω χρόνο.
Κύριε Υπουργέ, περιμένω άμεσες δεσμεύσεις.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Σωστά μιλήσατε. Ως Βουλευτής Χαλκιδικής βεβαίως και προσυπογράφω αυτά που είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα, για τα οποία μιλήσατε, που είναι απαραίτητα για το Νομό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πρέπει να έχει προτεραιότητα το φράγμα του Χαβρία και κατά δεύτερον οι οδικοί άξονες.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει επιτέλους ο οδικός άξονας Μουδανιών-Κασσάνδρας να τελειώσει, γιατί φοβάμαι ότι θα είναι το τρίτο καλοκαίρι που θα ταλαιπωρούνται όχι μόνο η Βόρεια Ελλάδα, αλλά και πάρα πολλοί από την Κεντρική Ευρώπη. Κι εσείς το ξέρετε και ο κ. Κωνσταντινίδης το ξέρει.
Ευχαριστώ πολύ για την παρέμβαση.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να πούμε για μια ακόμη φορά ότι, όσον αφορά την περιοχή της Χαλκιδικής, τις συνέπειες της άναρχης και απρογραμμάτιστης ανάπτυξης τις βλέπει κανείς με πολύ καθαρό τρόπο στο πρώτο πόδι, με το οποίο ακόμα περισσότερο σχετίζεστε εσείς, κύριε Πρόεδρε. Βλέπει κανείς με ποιον τρόπο μέσα σε δυο, τρεις δεκαετίες αναπτύχθηκε μια περιοχή, η οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Κυρίως, όμως, τα προβλήματα έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων.
Κατ’ αρχήν, σε ό,τι αφορά την καταγραφή των ζημιών, κύριε Κωνσταντινίδη, νομίζω ότι αν υπάρχει κάποιο αίτημα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί άμεσα, θα μπορούσε κάλλιστα και η ΥΑΣΒΕ, η αρμόδια Υπηρεσία που είναι πάνω στη Θεσσαλονίκη, με τους πολλούς μηχανικούς που έχει να τρέξει γρήγορα και να καταγράψει τις ζημιές. Διότι αυτό που έχει σημασία, όπως πολύ σωστά είπατε, είναι οι άνθρωποι να αποζημιωθούν και να αποκαταστήσουν τις ζημιές τους.
Επίσης, οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να καθαρίζουν τα φρεάτια, τους υπονόμους και τα δίκτυα όμβριων υδάτων, γιατί αυτά πολλές φορές σε ανύποπτες περιόδους δεν ενοχλούν, αλλά όταν έρχεται το κακό, τότε χρειάζεται να είναι ανοιχτά και καθαρά.
Τέλος, σας διαβεβαιώνω -και εσάς και τον Πρόεδρο ως αρμόδιο λόγω της κατά τόπον εκλογής του στην Χαλκιδική- ότι πράγματι το φράγμα του Χαβρία αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ετοιμάζουμε και τεχνικό δελτίο προκειμένου να ενταχθεί το έργο, γιατί πιστεύω ότι τα επόμενα πέντε, έξι χρόνια η Χαλκιδική θα αντιμετωπίζει πια οξύ πρόβλημα λειψυδρίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: