Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Περί ... φοροδιαφυγής




Παπαγεωργίου Βασίλης
Οι προκλήσεις των εκπροσώπων της οικονομικής ολιγαρχίας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων ήταν πάντα στην ημερήσια διάταξη. Πολύ περισσότερο, όταν οι αστοί επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν την εξουδετέρωση των λαϊκών αντιδράσεων στα αντιδραστικά τους σχέδια.
Αυτό ακριβώς κάνει και ο Τόμσεν του ΔΝΤ, ο οποίος σχεδόν διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τις ...«αδικίες», λέει, που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Το κακό είναι ότι δε μένει στα γενικά. Κατονομάζει και τομείς όπου αυτή η «αδικία» είναι πιο έντονη, όπως για παράδειγμα η ...φοροδιαφυγή. Και με τον πλέον προκλητικό τρόπο αναφέρει ότι όσο δεν χτυπιέται η φοροδιαφυγή, αναγκαστικά θα υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους.
Αν προσπαθήσει κάποιος, με βάση την κοινή λογική να παρακολουθήσει τα όσα λέει ο Τόμσεν - και ο κάθε Τόμσεν - είναι απόλυτα βέβαιο ότι δε θα βγάλει συμπέρασμα. Πρώτον επειδή η διαστροφή, που υπάρχει στα μυαλά όλων εκείνων που τυφλά υπηρετούν το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του, τους έχει οδηγήσει να τα βλέπουν όλα ανάποδα. Δεύτερον, επειδή με βάση τη δική τους αντίληψη, τα πάντα θα πρέπει να υποτάσσονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου και την επιχειρηματική αποτελεσματικότητα.
Στη λογική, λοιπόν, του ΔΝΤ και των ανθρώπων του, δεν είναι φοροδιαφυγή η μη πληρωμή φόρων από το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Δεν είναι φοροδιαφυγή τα παραθυράκια που μετέρχονται οι πολυεθνικές για να μην πληρώνουν φόρους. Δεν είναι φοροδιαφυγή οι φορολογικές εκπτώσεις που δίνονται στο όνομα των επενδύσεων. Φοροδιαφυγή γι' αυτούς είναι ότι κάποια καντίνα πουλάει τα αναψυκτικά χωρίς να κόβει απόδειξη, ότι ο πλανόδιος της οδού Αθηνάς δε διαθέτει ταμειακή μηχανή, ή ότι ο κουρέας αποφεύγει την έκδοση αποδείξεων.
Αν βάλεις κάτω τους αριθμούς, βλέπεις ότι με την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου χάνονται φόροι δισεκατομμυρίων, ενώ από την όποια παραβατικότητα των φτωχοπροδρόμων που κάνουν εμπόριο του δρόμου, οι απώλειες είναι πενταροδεκάρες. Ωστόσο για το κράτος - πολύ περισσότερο για τη λογική - των αστών, στο στόχαστρο μπαίνει εκείνος του οποίου θεωρείται περιττή η ίδια του η ...παρουσία. Με άλλα λόγια, θα συνεχιστεί η στήριξη των «νομίμων» φοροφυγάδων, πολύ περισσότερο που το στρώμα των αυτοαπασχολουμένων στην πλειοψηφία του, είναι περιττό, για τους καπιταλιστές.
http://www.rizospastis.gr/

ΠΗΓΗ:http://www.rizospastis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: