Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Μόνιμος μηχανισμός περικοπών στους μισθούς



Παγωμένος στα εξευτελιστικά επίπεδα των 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 24 ετών και των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους έως 24 ετών, θα παραμείνει για τρία ακόμα χρόνια (έως το 2017) ο κατώτερος μισθός, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζεται από την κυβέρνηση ο μόνιμος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού ο οποίος καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καταργώντας επί της ουσίας και τον κατώτερο μισθό, αφού αυτός θα είναι «πολλαπλών ταχυτήτων» ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου, τον κλάδο εργασίας, ακόμα και την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός και στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2017 οπότε και μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του», μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί από τους εργαζόμενους.

Εξίσου προκλητικό είναι να παρουσιάζεται ο νέος μηχανισμός ως «κατάκτηση», και «δίχτυ προστασίας» των εργαζομένων, και η διαδικασία ως το απαύγασμα δημοκρατικότητας «η νέα διαδικασία θα βασίζεται σε έναν ευρύ και εξαντλητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και - για πρώτη φορά - στις τεχνοκρατικές προτάσεις των επιστημονικών φορέων της χώρας», τη στιγμή που με τον τρόπο αυτό καταργείται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ενταφιάζονται με τιμές, οι μισθοί που προβλέπονται από την ΕΓΣΣΕ.
Όλα τα παραπάνω δεν έχουν την παραμικρή αξία και διαστρέφουν κατάφωρα την πραγματικότητα, αφού στο σχέδιο του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού...:

Η συνέχεια εδώ:
 http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=9/4/2013&id=14537&pageNo=14&direction=1
  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια: