Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Μισθοί και εργασιακές συνθήκες γαλέρας


Με εργασιακές συνθήκες γαλέρας θα δουλεύουν οι οικοδόμοι στο έργο της Ολυμπίας Οδού, το οποίο η κυβέρνηση διαφημίζει σαν δείγμα επανεκκίνησης της οικονομίας. Μετά από 2,5 χρόνια, όπου το έργο είχε «παγώσει», οι μεγάλες εργολαβικές εταιρείες ξεκινούν τις εργασίες με ακόμα φθηνότερους εργάτες, κάνοντας χρήση όλων των νόμων που προστέθηκαν στο αντεργατικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας, τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια.
Αυτό σημαίνει εργάτες με μισθούς 586 ευρώ (μεροκάματο 26,18 μεικτά) και 511 ευρώ (μεροκάματο 22,83 μεικτά) για τους κάτω των 25 ετών. Και αυτό, τη στιγμή, που πριν τέσσερα χρόνια, και με βάση τη Συλλογική Σύμβαση των Οικοδόμων, ο ανειδίκευτος εργάτης έπαιρνε μεροκάματο 52,35 ευρώ. Αυτή είναι η ανάπτυξη την οποία διαφημίζει η κυβέρνηση: Ανάπτυξη για τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων, οι οποίοι, πέρα απ' τον πακτωλό του κρατικού χρήματος και την εκμετάλλευση υποδομών που γίνονται με λεφτά του λαού, θα κερδίζουν και απ' την παραπέρα συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης.
Αλλά και η προηγούμενη εμπειρία από τα λεγόμενα «μεγάλα έργα» στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτική για το ποιον ωφελεί ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Τον οδικό άξονα της Ολυμπίας Οδού, οι μεγάλες εργολαβικές εταιρείες τον είχαν σπάσει σε υπεργολάβους, για να συμπιέσουν το λεγόμενο κόστος εργασίας, χτυπώντας μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των υπεργολαβιών συγκεκριμένης εταιρείας στο τμήμα της Ολυμπίας Οδού, στο ύψος των Λεχαινών και της Αμαλιάδας.
Στη συγκεκριμένη εργολαβία, το Μάη του 2010, οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι μέχρι και τρεις μήνες. Πέρα από τα δεδουλευμένα που χρωστούσε η εργοδοσία, υπήρχαν και σειρά από άλλες παραβιάσεις, όπως καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πληρωμή με την ώρα (από 5 ως 6,5 ευρώ), αντί για μεροκάματο, παραβίαση ωραρίου, υποχρεωτική εργασία και τα Σαββατοκύριακα, περικοπή ενσήμων (από 7 έως 15 το μήνα) κ.ά.  

ΠΗΓΗ:http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=26/4/2013&id=14557&pageNo=3&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: