Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Όσο αυξάνονται οι ανάγκες της περίθαλψης....

......άλλο τόσο μειώνουν οι Βορίδηδες την κρατική επιχορήγηση και στέλνουν τους ασθενείς στα Ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Με μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 17,8% σε σχέση με το 2014 σχεδιάζεται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2015, ο οποίος συνολικά θα μείνει παγωμένος στα επίπεδα του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με την παρουσία - μεταξύ των άλλων - του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2015 θα είναι - όπως και το 2014 - 5,7 δισ. ευρώ. Ομως, η κρατική επιχορήγηση θα μειωθεί σε 600 εκατ. ευρώ από 730 εκατ. ευρώ το 2014, δηλαδή κατά 17,8%, επειδή μειώθηκε το προσωπικό - και κυρίως οι γιατροί - που εντάχτηκαν στον ΠΕΔΥ, ή σταμάτησαν τη σχέση του με τον ΕΟΠΥΥ.
Απ' τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014 τα 235 εκ. ευρώ θα διατεθούν για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων σε 140 ιδιωτικές κλινικές.
Χτες, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης παρουσίασε το «ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών». Δηλαδή, τη μοιρασιά ανάμεσα στις 140 κλινικές με βάση ορισμένα κριτήρια. Δηλαδή, λαμβάνονται υπόψιν οι δείκτες ποιότητας, νοσηλευτικού έργου, επάρκειας υπηρεσιών, βαρύτητας περιστατικών, υποδομών και αυξημένης φροντίδας με βάση τα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Νεογνών.
Συνολικά, οι ιδιωτικές κλινικές νοσήλευσαν το 2014, 440.000 περιστατικά. Με το νέο τρόπο κατανομής των κονδυλίων, που για το 2014 δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακόμα όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, αναμένεται η μερίδα του λέοντος να καταλήξει στις μεγάλες μονάδες της ιδιωτικής Υγείας. Ανάλογη απόφαση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αναμένεται να εκδοθεί και για τα διαγνωστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: