Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Να απαγορευτεί η είσοδος των ιδιωτικών κολλεγίων στα δημόσια σχολεία.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων από τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα,Λιάνας Κανέλλη,Θεοδόση Κωνσταντινίδης,Σπύρου Χαλβατζή



Το Υπουργείο Παιδείας, με δύο απανωτά έγγραφά του, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στα ιδιωτικά κολέγια, για την «ενημέρωση» και τον «επαγγελματικό προσανατολισμό» των μαθητών των δημοσίων Λυκείων της χώρας.
Συγκεκριμένα το πρώτο έγγραφο που αφορά αποκλειστικά το Deree (αρ. πρωτ. 199648/Δ7/09-12-2014) αναφέρει ότι «κατόπιν θετικής γνωμοδότησης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και σε απάντηση στο υπ' αριθμ. πρωτ. 120200/29-07-2014 αίτημά σας, σας ενημερώνουμε ότι εγκρίνουμε την πραγματοποίηση οργανωμένων επισκέψεων σε Λύκεια ανά την ελληνική επικράτεια για το σχολικό έτος 2014 - 2015».
Να ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των «ενημερώσεων»:
α) Η διοργάνωση παρουσιάσεων/workshops με ομιλίες από επαγγελματίες του χώρου για διάφορα αντικείμενα σπουδών (π.χ. Διοίκηση Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικά, Τουρισμός, Τέχνες, Ψυχολογία κ.ά.),
β) Η παρουσίαση των ειδικών υποτροφιών που δίνονται από το "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" σε αριστούχους φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ - ΤΕΙ και
γ) Η παρουσίαση του συνολικού προγράμματος ακαδημαϊκών υποτροφιών που προσφέρει το Deree βάσει του βαθμού απολυτηρίου».
Με επόμενο έγγραφό του το Υπουργείο (που προφανώς έλαβε υπόψη τις διαμαρτυρίες των «ανταγωνιστών» για το μοίρασμα της πίττας της πελατείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης) γενικεύει την άδεια αυτή για όλα τα ιδιωτικά κολλέγια, "ύστερα από πρόσκληση των ΚΕΣΥΠ, των συμβούλων ΣΕΠ και των παιδαγωγικών ομάδων των Λυκείων που υλοποιούν προγράμματα στο πλαίσιο των δράσεων Αγωγής Σταδιοδρομίας (Α.Σ.)".
Το Υπουργείο Παιδείας επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο και τη διάθεση χρόνου από το πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου για να εξασφαλίσουν τα κολέγια πελατεία, για να διαφημίσουν το προϊόν τους.
Την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις μπορούν να μπαίνουν ανενόχλητες μέσα στα σχολεία, ακόμα και για να ψαρέψουν πελατεία, η κυβέρνηση φωνάζει «έξω τα κόμματα, οι νεολαίες, τα συνδικάτα». Προφανώς, γιατί η μόνη ιδεολογία που πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά, είναι οι αξίες της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, της διαφήμισης, του ανταγωνισμού.
Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη πραγματοποιείται στο έδαφος της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων διαχρονικά, που μετατρέπουν την Παιδεία σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.  
Της στρατηγικής που αποδέχεται την συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας, προκειμένου να αυγατίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει για:
·       Την άμεση απόσυρση και των δύο εγγράφων.

·       Την απαγόρευση εισόδου των ιδιωτικών κολλεγίων στα δημόσια σχολεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: