Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Ανάμεσα στο φόβο και στην ελπίδα!

Άρθρο του Τάσου Κανταρά (*)
Είμαστε τρία 24ωρα πριν την τρίτη και τελική ψηφοφορία και οι πιέσεις, οι υποσχέσεις, η τρομοκράτηση του λαού αναμένεται να κορυφωθούν!
Έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας τις επόμενες μέρες. Ήδη η ανεξάρτητη δικαιοσύνη έθεσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα την υπόθεση Χαϊκάλη στο αρχείο! Χρυσαυγίτες μετανοημένοι ψηφίζουν πρόεδρο και σενάρια συνωμοσίας εμφανίζονται για τους υπόλοιπους. Πιθανά για να δείξουν οι κυβερνώντες με την αναμενόμενη απόρριψη τους, πως το μνημονιακό καταστροφικό κατεστημένο διαθέτει και δημοκρατικές ευαισθησίες!
 Για να ξεχάσει ο κόσμος, πως για τη ζωή του ελληνικού λαού, δεν έδειξαν καμιά ευαισθησία. Πιθανά για να επισκιάσουν και το +2 των Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη.
Πιέσεις παντού. Μέσα και έξω! Πρωτοσέλιδο εφημερίδας μας προτρέπει να αγοράσουμε μεγάλες ποσότητες λάδι! Τις τελευταίες μέρες κάνει το γύρο του ελληνικού διαδικτύου μια φωτογραφία που δείχνει άδεια ράφια μεγάλου σούπερ-μάρκετ.  Την προωθούνε οι  υπερασπιστές  των μνημονίων, για να μας πείσουν ότι αυτές οι σκηνές είναι από τη Ρωσία και είναι η εκδίκηση των αγορών στην αντίσταση του  Πούτιν και του ρωσικού λαού!  Προσπαθούν, δηλαδή να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό, για το ενδεχόμενο να πέσει αυτή η κυβέρνηση και να βγει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Δείχνοντας ουσιαστικά εικόνες από το δικό τους μέλλον. Από το μνημονιακό μέλλον. Βέβαια η φωτογραφία του Reuters είναι από σούπερ μάρκετ του Τόκιο το 2011 και έχει σχέση με το δυστύχημα του Φουκουσίμα! Αλλά αυτό λίγοι θα το μάθουν.  Δεν πέρασε εξάλλου πολύς καιρός από μια αντίστοιχη κινδυνολογία περί νέας χρεωκοπίας της Αργεντινής, όταν αυτή αρνήθηκε να πληρώσει τα αρπακτικά όρνεα των αγορών! Και  τότε πολλοί μπορεί να μη μάθανε, πως η Αργεντινή νίκησε!                                                                                                                            

Οι τελευταίες κινήσεις του κ. Σαμαρά και του μνημονιακού κατεστημένου φανερώνουν τον απόλυτο πανικό. Λίγα 24ωρα πριν διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό, πως δεν πρόκειται να αλλάξει στο ελάχιστο την πρόταση του και ότι επιθυμεί καθαρές λύσεις ή εκλογές. Όμως κατέθεσε νέα «βελτιωμένη» πρόταση! Πρόταση δήθεν συναίνεσης, διανθισμένη με υποσχέσεις και ανταλλάγματα χωρίς αντίκρισμα. Επί της ουσίας έκανε μια ύστατη προσπάθεια για να αποφύγει το μοιραίο.                                   

Να εξαντλήσει και τα έσχατα περιθώρια έτσι ώστε να παραμείνει η χώρα υπό μνημονιακό ζυγό. Τι πρότεινε: Διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με την συμμετοχή και άλλων συνενόχων, στο όνομα της περίφημης «ευρωπαϊκής ιδέας»! Ιδέα βέβαια, που η σιδερένια πολιτική του Βερολίνου, την έχει μετατρέψει σε Γερμανική ιδέα! Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, συνταγματική αναθεώρηση και εκλογές στο τέλος του 2015!                                                                                          
Για τον λαό αυτό σημαίνει νέο πακέτο προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων για τη δόση των 1,8 δις. Νέο σκληρό μνημόνιο για την υπογραφή της «προληπτικής γραμμής στήριξης».  Το γνωρίζουν οι πρόθυμοι και οι ολίγον πρόθυμοι. Γι αυτό διστάζουν. Το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Σαμαράς. Δεν προσδοκά μεγάλα πράγματα. Όσες «βελτιώσεις» και να φέρει η τρίτη και τελευταία προσπάθεια του.                                                                    
Εν κατακλείδι ο κ. Σαμαράς μέσα από τη παρέμβαση του, αφού δεν έχει τύχη με το μαγικό αριθμό των 180, επιχειρεί από τη μια να συγκεντρώσει  αριθμό υποστηρικτών του κ. Δήμα επιπέδου αξιοπρεπούς ήττας και από την άλλη να δείξει ότι αυτός ηγείται της σταυροφορίας  των μνημονιακών δυνάμεων.  Να συσπειρώσει γύρω του όλο το λεγόμενο αστικό μπλόκ, τώρα μάλιστα που ο έτερος συγκυβερνήτης του (ΠΑΣΟΚ) δύσκολα «βλέπει» τη νέα Βουλή.                                                                                                           

Το αδύνατο σημείο όμως του κ. Σαμαρά, είναι πως βρισκόμαστε στο 2015 και όχι στο 2012.        Ο λαός έχει κουραστεί από τη εξόφθαλμη προπαγάνδα του φόβου! Δεν έχει εξάλλου πολλά άλλα πράγματα να χάσει. Αντιθέτως θυμώνει, ορθώνεται, γίνεται πιο αποφασιστικός.                    Περιμένει τις κάλπες, για να δώσει ένα ράπισμα στους υπεύθυνους της καταστροφής και να ανοίξει ένα ελπιδοφόρο δρόμο για το αύριο. Το 2015 η χώρα γυρίζει σελίδα. Η ελπίδα νικά τον φόβο.                                                                            
Είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πιο αποφασιστικά, να επικοινωνήσει με τον λαό και να προβάλλει τις βασικές πλευρές του σχεδίου του. Σχέδιο που περιλαμβάνει, την ανυποχώρητη θέληση του να ακυρώσει το μνημονιακό αντιλαϊκό ναρκοπέδιο και να βγάλει τη χώρα από την πρέσα του αβίωτου εξωτερικού χρέους.  Σχέδιο  μιας  συνολικής πρότασης παραγωγικής ανασυγκρότησης, η οποία περνάει μέσα από την επανοικοδόμηση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Σε νέες βάσεις. Που να υπηρετεί το λαό και τη χώρα και όχι τους πιστωτές και τους κυρίαρχους επιβήτορες!



(*) Ο Τάσος Κανταράς είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής του Κόμματος,επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πολυγύρου,  μέλος  και Αντ/δρος της Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα του Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Υ.Γ.

XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΕΦΑΝΙΕΣ. ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΣ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ!
Σημειωση: Τους Στεργιάδες στη Γαλάτιστα όντως τους γιορτάζουν σήμερα. Στην Αρναία δεν ξέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: