Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις νέες καταστροφές στη Χαλκιδική

Νέες καταστροφές στην Χαλκιδική  εξαιτίας βροχόπτωσης.


Γι’ ακόμη μια φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι κάτοικοι της Π.Ε. Χαλκιδικής, βρέθηκαν απροστάτευτοι και ανοχύρωτοι από τα φυσικά φαινόμενα.
Να θυμίσουμε ότι στις 24 – 25 Οκτωβρίου 2014, η Χαλκιδική επλήγει από έντονες βροχοπτώσεις συνοδεία ισχυρών ανέμων με συνέπεια να προκληθούν εκτεταμένες ζημίες και καταστροφές στα οδικά δίκτυα, αποξήλωση ασφαλτοστρώσεων, κατολισθήσεις πρανών, ολοσχερής καταστροφή τμημάτων οδών (Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, Κελί - Ορμύλιας, Βαρβάρας - Μαδύτου, Κύκλωμα ΣιθωνΙας) κλπ, καθώς επίσης και σε ρέματα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής (Χαβρίας, Ολύνθιος, Ρέμα Γερακινής. Ρέμα Βαρβάρας κλπ). Μάλιστα τότε η περιοχή είχε τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι νέες έντονες βροχοπτώσεις, προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμιών, χειμάρρων και ρεμάτων, που με τη σειρά τους, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και σε χωριά της περιοχής.
Αρκετά είναι τα σημεία του επαρχιακού δικτύου της Χαλκιδικής που έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.
Εντονότερα προβλήματα σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Π.Ε. Χαλκιδικής. Στον οικισμό της Ολυμπιάδας, πλημμύρισαν σπίτια, υποχώρησαν τμήματα γεφυρών και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, υπήρξαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του χωριού, ενώ κόπηκαν στη μέση δρόμοι. Κομμένη είναι η επαρχιακή οδός Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, πριν την κεντρική είσοδο του οικισμού.
Πλημμύρες σημειώθηκαν στην Ιερισσό, ο δρόμος που τη συνδέει με τον Ξηροπόταμο, έκλεισε λόγω κατολίσθησης. Προβλήματα αντιμετώπισαν στη Μαραθούσα και την Κρήμνη.
Στο Γομάτι καταστράφηκε σπίτι, που παρασύρθηκε από ρέμα, ενώ στην Αρναία εξαιτίας της κατάστασης μερικά σχολεία δεν λειτούργησαν.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περίπου 70 κλήσεις για άντληση υδάτων από χώρους που πλημμύρισαν, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πολυγύρου και του Δήμου Αριστοτέλη.
Οι κάτοικοι της περιοχής της Π.Ε. Χαλκιδικής βιώνουν διαχρονικά σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.
Το Κόμμα μας έχει επισημάνει και με παλαιότερες ερωτήσεις στη Βουλή, τους κινδύνους που υπάρχουν για εκτεταμένες πλημμύρες. Παρά τις υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών αυτών. Αντίθετα η εκάστοτε κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
·        Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να δοθεί στο σύνολο τους αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες.
·        Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων (οδικού, αποχέτευσης, ύδρευσης).
·         Να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Χαλκιδικής με το αναγκαίο μόνιμο εργατοτεχνικό προσωπικό για κάλυψη άμεσων αναγκών.


Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: