Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Ποδόσφαιρο και Αθλητισμός για το Λαό και όχι μέσο για κερδοφορία των επιχειρηματιών

Σχόλιο του Κωνσταντίνου Λεβέντη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΣ Μακεδονίας, για τις τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό
Με αφορμή τα τελευταία επαναλαμβανόμενα γεγονότα αναξιοπιστίας με παράγωγο τη ΒΙΑ μέσα και έξω από τα γήπεδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που κατέληξε και πάλι σε ένα φιάσκο με την παραίτηση του Προέδρου της ΕΠΟ και την απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας να διενεργήσει εκλογές μόνο για τη θέση του Προέδρου, θα ήθελα να αναφερθώ στα εξής:
Το αίτημα για ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ δε λύνεται με αυτά τα επαναλαμβανόμενα μερεμέτια και φτιασιδώματα με παλιά πολυχρησιμοποιημένα υλικά. Με την εναλλαγή προσώπων για τη διαχείριση ενός σαθρού, σάπιου οικοδομήματος μέχρι τα θεμέλια, δε σώνεται το οικοδόμημα. Μάλιστα, από τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν ως εκφραστές αυτής της πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια και που οδήγησαν το ερασιτεχνικό αθλητισμό και το ποδόσφαιρο σε μαρασμό και οικονομική εξαθλίωση, με την κατάργηση ακόμα και αυτών των ισχνών επιχορηγήσεων.
Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ είναι μία εκπαιδευτική, ειρηνική, πολιτιστική κοινωνική δραστηριότητα, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ που πρέπει να απολαμβάνουν τα παιδιά, οι νέοι και τα λαϊκά στρώματα. Είναι λαϊκό αναφαίρετο δικαίωμα που πρέπει να στηρίζεται και να ενισχύεται ηθικά και οικονομικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε έναν ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.
Ο αθλητισμός δεν είναι ΠΡΟΪΟΝ - ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ - ΚΕΡΔΟΣ και ιδιοκτησία μιας ολιγαρχίας ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και των πλουσιοπάροχα αμειβόμενα παρατρεχάμενών τους που πλασάρουν το ΠΡΟΪΟΝ, που παραχωρήθηκε από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις εναλλαγής (είτε νεοφιλελεύθερες είτε σοσιαλδημοκρατικές είτε οι επονομαζόμενες αριστερές σε όλο τον πλανήτη) για να αυγατίσουν τα κέρδη τους μέσα από την εκμετάλλευσή του. Καμία από όλες αυτές τις μορφές διαχείρισης δε βελτίωσε την κατάσταση, αντίθετα, θωράκισε τα υπερκέρδη του κεφαλαίου με νομοθεσίες και, όταν κινδυνεύει, χρησιμοποιείται σαν μπαμπούλας η UEFA ή η FIFA.
Αυτό το σάπιο, σαθρό οικοδόμημα αυτού του πολιτικού - οικονομικού συστήματος, που κινείται μέσα στο πλαίσιο των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ, μπορεί και πρέπει να ανατραπεί, να γκρεμιστεί από τα εκατομμύρια των υγειών λαϊκών δυνάμεων.
Γι' αυτό απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση, μετασχηματισμός της λαϊκής οργής και αγανάκτησης σε οργανωμένη λαϊκή δράση για να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα και ζωή, με την κατάκτηση των λαϊκών δικαιωμάτων για εργασία και αμοιβή σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες, για δωρεάν Παιδεία, για δωρεάν Υγεία, για πολιτισμό και φυσική αγωγή και αθλητισμό, μετά την ισοπέδωση που υπέστησαν όλα αυτά τα χρόνια.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι όλα τα νομοσχέδια είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις κεντρικές κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως αποτυπώνονται στη ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟ για τον αθλητισμό. Εκεί, συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο αθλητισμός αποτελεί κερδοφόρο πεδίο για το ευρωπαϊκό πολυεθνικό κεφάλαιο και γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση ασχολείται μαζί του.
Εκτιμάται, δε, ότι απασχολεί πάνω από 15.000.000 εργαζόμενους στα κράτη - μέλη. Επίσης, καταγράφεται η συμμετοχή του στο κοινοτικό ΑΕΠ και προστιθέμενη αξία πάνω από 450 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτή η οικονομική διάσταση έχει να κάνει με την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων, τις διαφημίσεις, τις εμπορικές δραστηριότητες, την αγορά τυχερών παιχνιδιών (στοίχημα) και άλλες πλευρές που αποτυπώνονται κάθε φορά που έρχεται κάθε νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: