Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

«Στον αέρα» οι απολυμένοι σε «ΑΓΝΟ» και «ΕΛΛΕΝΙΤ»

Στο πλευρό τους, για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και δεδουλευμένων βρίσκεται σταθερά το ΚΚΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση των απολυμένων της «ΑΓΝΟ»
Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, στο πλευρό των απολυμένων εργατών της «ΑΓΝΟ» και της «ΕΛΛΕΝΙΤ - ΤΡΑΣΤΙΚ», βρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕΣωτήρης Ζαριανόπουλος, Λεωνίδας Στολτίδης καιΚώστας Ηλιού.Στη μία περίπτωση, εκδικαζόταν η αγωγή 26 εργαζομένων της «ΑΓΝΟ» κατά της εργοδοσίας («Κολιός»), για δεδουλευμένα και μισθολογικές διαφορές από τη μη εφαρμογή της ΣΣΕ. Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 4 Φλεβάρη.
Θυμίζουμε ότι η «Κολιός» αγόρασε και οδήγησε σε πτώχευση και κλείσιμο την «ΑΓΝΟ». Η επιχείρηση απέλυσε τους περισσότερους από 200 εργαζόμενους το Δεκέμβρη του 2014, χωρίς να τους πληρώσει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Οι απολυμένοι είναι στο δρόμο χωρίς επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς η εργοδοσία δεν κατέβαλε ούτε τα ένσημά τους.
Στην περίπτωση των απολυμένων της «ΕΛΛΕΝΙΤ - ΤΡΑΣΤΙΚ», οι εργαζόμενοι διώκονται για παράνομη βία μετά από μήνυση που κατέθεσε η εργοδοσία για τις κινητοποιήσεις που έκαναν στο εργοστάσιο τον Οκτώβρη του 2011 για να πληρωθούν δεδουλευμένα τριών και τεσσάρων μηνών. Η δίκη αναβλήθηκε ξανά με αίτημα της εργοδοσίας.
Οι εργαζόμενοι στις 18/10/2011 ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας. Στις 2/11 η εργοδοσία απέλυσε 52 εργαζόμενους και στράφηκε εναντίον τους με μήνυση, προκειμένου να μην τους αποζημιώσει. Ακολούθησε η απόλυση και των υπόλοιπων 21, πάλι χωρίς αποζημίωση. Οι εργαζόμενοι στράφηκαν δικαστικά εναντίον των παράνομων απολύσεων, όμως ακόμη η δίκη δεν έχει προσδιοριστεί. Στο μεταξύ, έκλεισε η επιχείρηση και έμειναν στο δρόμο χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και επίδομα ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: