Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Αθάνατα bloues με άξιους καλλιτέχνες

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

Είναι πολύ δύσκολο στις μαύρες μέρες της εποχής που βιώνουμε να σταθεί κάποιος τυχερός και να απολαύσει επί τρεις ώρες τραγούδια μεγάλων δημιουργών και εκτελεστών blues. Και όμως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ακόμη και στις μικρότερες πόλεις. Αρκεί να το θέλουν και να το επιδιώκουν ένας ικανός αριθμός πολιτών από τις τοπικές κοινωνίες
Χθες, όπως και πολλά άλλα βράδια τα τελευταία χρόνια, απολαύσαμε στον Πολύγυρο τα blues χαρισματικών μουσικών με αναγνώριση πανελλαδική και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Ανάμεσά τους ήταν οι πολλοί γνωστοί Νίκος Δονούσης (κιθάρα και φωνή) και ο Αλέξης Αποστολάκης (ντραμς) που από το 1985 ανήκαν στους Blues Wire και το 1995 δημιούργησαν το συγκρότημα NicK and the Backbone. Το 1999, με τη συνεργασία του θρυλικού Ελληνοαμερικανού Nick Gravenites, που υπήρξε στενός συνεργάτης της Janis Joplin, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Cracking Under Pressure . Συνεργάστηκαν ακόμη με τους Louisiana Red , Johnny Nicolas, την Nelly Travis, την Dolores Scott και τον Phil Guy.
Κοντά στους δύο προαναφερθέντες ήταν χες βράδυ και οι  Λάζαρος Λαζαρίδης (μπάσο) και Θανάσης Κωνσταντόπουλος (κιθάρα), άξιοι επίσης και αναγνωρισμένοι.
Και εδώ ας μη μου πει κάποιος τα γνωστά «αυτά δεν είναι της προτίμησής μου» ή ότι «είναι έξω από την παράδοσή μας» και άλλα τέτοια. Θα του απαντήσω ότι ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της ταχείας επικοινωνίας και του συγχρωτισμού των λαών, η μουσική όπως άλλωστε και όλες οι Τέχνες (Αρχιτεκτονική, Ζωγραφική κ.ά.) δεν παραμένουν μόνο στον τόπο της προέλευσής τους. Ταξιδεύουν…
Οι αυθεντικές Τέχνες (ιδιαίτερα η Αρχιτεκτονική)  εξελίσσονται και συχνά, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, "ριζώνουν" στον Πολιτισμό των χωρών όπου μεταφέρονται. Σχεδόν πάντα οι νέοι τόποι και οι πολίτες τους ωφελούνται από τέτοιες ζωογόνες συνάφειες. Άλλωστε αυτές βρίσκονται μακριά από άλλου είδους εξαρτήσεις, συχνά κερδοφόρες για τους λίγους, που υποστηρίζονται από   πολλούς "λάτρεις της «ελληνικότητας στις Τέχνες και στην Λογοτεχνία».
Δεν είναι τυχαίο ασφαλώς  ότι ανάμεσα στους τελευταίους ανήκουν και πολλοί   που, είτε αδιαφορούν για όσα συμβαίνουν στη χώρα, είτε αποδέχονται κοντά στα πολλά άλλα και την παραγωγή και προώθηση προϊόντων της ηχορύπανσης… Τα κακόγουστα τραγούδια κατακλύζουν τα μεγάλα ΜΜΕ, αυτά  που θα έπρεπε,υποτίθεται, να ενημερώνουν και να συμβάλουν στον Πολιτισμό.... Σημεία των καιρών θα μου πείτε!
Για την ιστορία σημειώνη ότι ανάμεσα στα blues που απολαύσαμε χθες βράδυ στον Πολύγυρο ήταν και πολλά των φημισμένων Ρόμπερτ Τζόνσον (Robert Leroy Johnson, 1911-1938), Έρικ Κλάπτον (Eric Clapton 1945-....), Louisiana Red, Στίβι Ρέι Βον (Stevie Ray Vaughan, 1954-1990) κ.ά.
Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης
αρχιτέκτων

Πολύγυρος 4-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: