Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Η ΕΠΟΝ για τη σωματική αγωγή και τον Αθλητισμό

Στις 23 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 72 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ. Στο προηγούμενο 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» του «Ριζοσπάστη», στις 26 Φλεβάρη, έγινε αναφορά στις δράσεις της οργάνωσης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

 Σήμερα, μέσω των δημοσιευμάτων του περιοδικού «Νέα Γενιά», που αποτέλεσε το όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, παρουσιάζονται οι θέσεις και οι δράσεις της Οργάνωσης στον τομέα της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού. Δύο σημαντικά ζητήματα που παρά τον στόχο της ΕΠΟΝ για οργάνωση της αντιστασιακής δράσης της νεολαίας ενάντια στους φασίστες ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους κάθε άλλο παρά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
Αντίθετα, υπάρχουν αρκετά γεγονότα που μαρτυρούν ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες η ΕΠΟΝ τόσο κατά την περίοδο της Κατοχής όσο και στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση, στην ενασχόληση με όλα τα προβλήματα που απασχολούσαν τη νεολαία και τους εργαζόμενους έδινε βάρος στα θέματα άθλησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τεύχη της «Νέας Γενιάς» που αφορούν την περίοδο Σεπτέμβρη 1945 - Μάρτη 946 σημαντική θέση κατέχουν θέματα και ζητήματα που αφορούν την άθληση.
Παρουσίαση της αθλητικής επικαιρότητας από αγώνες τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, παρουσιάσεις αθλημάτων, συζητήσεις με ανθρώπους του χώρου (παίκτες, προπονητές, γυμναστές), σημαντικές παρεμβάσεις αλλά και αρθρογραφία που αφορούσε γενικότερα και ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα για την οργάνωση του Αθλητισμού και της Φυσικής Αγωγής είναι μερικά από τα θέματα που υπήρχαν στις σελίδες του Αθλητισμού.
Το ζήτημα της σωματικής αγωγής στα σχολεία
Ενα από τα πρώτα ζητήματα που μπήκαν στο προσκήνιο μέσω της «Νέας Γενιάς» από την ΕΠΟΝ ήταν αυτό της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία και της κατάστασης που επικρατούσε. Σε σχετικό άρθρο του τεύχους 1 - 13 Μάρτη του 1946 επισημαίνονται η απαξίωση της Σωματικής Αγωγής στα σχολεία, οι ευθύνες που υπάρχουν από μέρους της πολιτείας, που μέσω σχετικών αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας συμβάλλει στη μεγαλύτερη απαξίωση. Παράλληλα, γίνεται λόγος για τα οφέλη της σωματικής άσκησης στη νεολαία και στο λαό, ενώ προβάλλονται και προτάσεις για την καλύτερη ένταξη της άθλησης στο σχολικό πρόγραμμα.
Η ομάδα ποδοσφαίρου της ΕΠΟΝ - Αθήνας
Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Στον καιρό της Κατοχής που τίποτα δεν έμεινε όρθιο ήτανε φυσικό να παραμεληθεί τελείως η Σωματική Αγωγή γιατί οι κατακτητές είχαν κάθε συμφέρον να βλέπανε τη νεολαία μας εξαθλιωμένη, χωρίς μόρφωση, και με τσακισμένη την υγεία της, μα τώρα ύστερα από την απελευθέρωση δε σημειώθηκε σοβαρή μεταβολή στον τομέα αυτόν. Τα σχολεία λειτουργούν ακόμα ελαττωματικά και σωματική αγωγή πάλι δεν γίνεται. Η νεολαία μας μένει σχεδόν ανάσκητη. Η δικαιολογία είναι εύκολη, ότι τα παιδιά μας δεν είναι ανάγκη να γυμνάζονται γιατί δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες κάτω απ' τις οποίες ζουν. Τις τάσεις αυτές ευνοεί έμμεσα και το κράτος, που όχι μόνο δεν έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για τη γυμναστική αλλά αντίθετα και τυπικά την πολέμησε. Ετσι μόνο μπορούν να δικαιολογηθούν οι τελευταίες διαταγές του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με τις οποίες η γυμναστική "δεν βαθμολογείται και οι απουσίες σε αυτή δεν υπολογίζονται"».
Στο κομμάτι του άρθρου για τα οφέλη της σωματικής αγωγής επισημαίνονται: «Η σωματική αγωγή πρέπει να γίνει καθολική λαϊκή προσπάθεια και σε αυτό πρέπει να βοηθήσει το σχολειό καλλιεργώντας το αληθινό πνεύμα της αγωγής. Τα σχολεία δεν πρέπει να είναι μόνο κέντρα μάθησης αλλά να γίνουν πηγές χαράς και δημιουργικής δουλειάς». Ιδιαίτερο σημείο του άρθρου μάλιστα είναι αυτό στο οποίο ορίζεται ότι «μέσω του σχολείου θα πρέπει να καλλιεργηθεί το αληθινό γυμναστικό και αθλητικό πνεύμα προκειμένου να χτυπηθεί η μανία των επιδόσεων (ρεκόρ)».
Στο άρθρο αναλύονται και οι προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν για την καλύτερη πραγματοποίηση του μαθήματος της σωματικής αγωγής, όπως η χορηγία από πλευράς πολιτείας αθλητικού υλικού στα σχολεία, η ανεύρεση ελεύθερων χώρων, η διοργάνωση σχολικών αγώνων κ.τ.λ.
Για τον αθλητισμό στην επαρχία
Σε ένα άλλο εξίσου ενδιαφέρον άρθρο παρουσιάζεται το ζήτημα του αθλητισμού στην επαρχία. Σε αυτό γίνεται λόγος μάλιστα για την αντίθεση που επικρατεί καθώς ενώ πολλοί από τους πρωταθλητές των αθλημάτων που συγκροτούν και τις Εθνικές ομάδες προέρχονται από την επαρχία, εντούτοις η περιφέρεια στερείται υποδομές σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις και κυρίως την Αθήνα. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «απ' όλα βγαίνει το συμπέρασμα πως αιτία του κακού στάθηκε το γεγονός ότι οι αρμόδιοι συγκέντρωσαν ως τα σήμερα την φροντίδα στο κέντρο και είδαν τον αθλητισμό σαν μια απασχόληση ενός ελάχιστου αριθμού και όχι σαν άσκηση ολόκληρης της Ελλάδας».
Τα... χαράτσια (!) στον αθλητισμό
Ενα ακόμη άρθρο, που μάλιστα προκαλεί και ιδιαίτερη αίσθηση και παραπέμπει σε σημερινές αντίστοιχες καταστάσεις, είναι αυτό για την επιβολή χαρατσιών (φόρων) στους αθλητικούς αγώνες. Σε σχόλιο με τον τίτλο «Ετσι ενισχύουμε τον Αθλητισμό;» διαβάζουμε τα εξής: «Τον τελευταίο καιρό όλος ο αθλητικός κόσμος είναι ανάστατος απ' την καταθλιπτική φορολογία που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στους αθλητικούς αγώνες. Ολες οι αθλητικές διοικήσεις Αθήνας, Μακεδονίας, Πάτρας και ο αθλητικός Τύπος διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την αντιαθλητική αυτή ενέργεια του κράτους. Η παράξενη νοοτροπία των υπευθύνων να φορολογούν τον αθλητισμό αντί να το ενισχύουν δεν παρατηρείται σε κανένα τόπο. Ο αθλητικός κόσμος περιμένει απ' τους υπευθύνους να αναθεωρήσουν την απόφαση γιατί αλλιώς κινδυνεύει να νεκρώσει κάθε αθλητική κίνηση».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: