Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Πάνω από 340 νεκρά προσφυγόπουλα μέσα σε έξι μήνες

Δύο παιδιά, κατά μέσο όρο, πνίγονται κάθε μέρα από το Σεπτέμβρη του 2015, στην προσπάθεια των οικογενειών προσφύγων και μεταναστών να διασχίσουν την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο αριθμός των θανάτων παιδιών αυξάνεται, δήλωσαν χτες εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της UNICEF.
Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, περισσότερα από 340 παιδιά, πολλά από αυτά μωρά και νήπια, έχουν πνιγεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, λένε οι οργανώσεις, αφού τα κορμιά τους χάνονται στη θάλασσα.
Το κομμάτι του Αιγαίου ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι από τις πλέον θανατηφόρες διαδρομές στον κόσμο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι χειμερινές θαλασσοταραχές, η υπερφόρτωση και η κακή ποιότητα των σκαφών και του ναυαγοσωστικού εξοπλισμού αυξάνουν τον κίνδυνο ανατροπής, καθιστώντας πολύ πιο επικίνδυνο το ταξίδι. Με τους ανήλικους να αντιπροσωπεύουν το 36% των ατόμων που είναι εν κινήσει, η πιθανότητα να πνίγονται κατά τη διέλευση του Αιγαίου από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχει αυξηθεί αναλογικά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι βδομάδων του 2016, 410 άνθρωποι πνίγηκαν από τους 80.000 που διέσχισαν την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό ισοδυναμεί με ετήσια αύξηση κατά 35 φορές από το 2015.
Στο μεταξύ, περίπου 60 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 20 παιδιά και βρέφη, διέσωσε ένας ψαράς με τη μηχανότρατά του, σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη. Οι 60 πρόσφυγες ήταν στοιβαγμένοι σε φουσκωτή λέμβο και καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια.
Ο ψαράς Παναγιώτης Καραβέτης, τους επιβίβασε με ασφάλεια στο σκάφος του, με το οποίο τους μετέφερε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με συνοδεία του Λιμενικού. Στους πρόσφυγες προσφέρθηκαν φαγητό και ρούχα. Μετά την καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων τους, θα οδηγηθούν σε κέντρο φύλαξης του νομού, όπου θα φιλοξενηθούν έως και την έκδοση εντός των επόμενων ημερών των απαραίτητων εγγράφων, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: