Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ως στύλος ακλόνητος....και λύχνος αείφωτος....εδείχθης Χαράλαμπες....

Του Αγίου Χαραλάμπους και γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη του στη Γαλάτιστα.  Και είναι ξεχωριστή αυτή η μέρα για τη Γαλάτιστα γιατί πριν από 100 και παραπάνω χρόνια έγινε μπορούμε να πούμε θαύμα ανήμερα της γιορτής του.

Χιόνιζε όλη νύχτα . Το πρωί οι κάτοικοι παρά το χιόνι που εξακολουθούσε να πέφτει πήγαν να λειτουργηθούν. Το χιόνι έπεφτε. Η σκεπή και τα υποστυλώματα άρχισαν να τρίζουν. Από στιγμή σε στιγμή η σκεπή θα έπεφτε και οι πιστοί άρχισαν να αποχωρούν.


Τότε ο παπάς τους λέει: Μη φοβάστε η σκεπή δεν θα πέσει εν ώρα λειτουργίας. Όταν τελειώσει η Θεία Λειτουργία και απομακρυνθεί και ο τελευταίος τότε θα πέσει. Και πράγματι έτσι έγινε. Μετά την αναστήλωση της εκκλησίας στο νότιο  μέρος και στο κέντρο του Ναού έγινε μια κόχη και τοποθετήθηκε η εικόνα του , κάτι σαν προσκυνητάρι.


Και από τότε ο Άγιος Χαράλαμπος θεωρείται «ισάξιος» με τον Άγιο Γεώργιο στον οποίο είναι αφιερωμένος ο Ιερός Ναός και μετά την είσοδο του Ευαγγελίου στο «Απολυτίκιον του Ναού» εκτός του Αγίου Γεωργίου ψάλλετε και του Αγίου Χαραλάμπους.


Η ακολουθίας του Εσπερινού τελέστηκε από τον εφημέριο του Ναού πατέρα Γεώργιο Σκονδράνη. Στα αναλόγια ο πρωτοψάλτης του Ναού Άγγελος Κουτζιαρής , οι ιεροψάλτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αστέριος Τράκας και Ιωάννης Σιμώνης με τους βοηθούς τους  Μανόλη Καραμπατάκη. Θανάση Σακελλάρη και Δημήτρη Σισμάνη.


Παρόντες και οι Μανόλης Σειράς πρόεδρος της Δ. Κ. Γαλάτιστας, Γιάννης Σιμώνης πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Πολυγύρου και ο Αντιδήμαρχος Αλέκος Λακρός. Μετά την ακολουθία  του Εσπερινού ακολούθησε περιφορά της εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Γαλάτιστας.



Μετά την απόλυση προσφέρθηκαν στους πιστούς εδέσματα.



Διαβάστε και ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: