Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ματώνει ο λαός για τα «πρωτογενή πλεονάσματα»

Τα αντιλαϊκά μέτρα με τους φόρους και τα χαράτσια, η παραπέρα σύνθλιψη των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν τους άξονες της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν το μήνα Γενάρη του 2015:
-- Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διογκώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. το Γενάρη του 2015, ως αποτέλεσμα της επιβολής των πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζονται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα, στο σκέλος των φορολογικών εσόδων διαπιστώνεται «αρνητική απόκλιση» από το στόχο, ύψους 183 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των καθαρών εσόδωντου κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 4,2 δισ. ευρώ,καθώς οι εισροές από την ΕΕ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έφτασαν στα 566 εκατ. ευρώ (από 183 εκατ. πέρυσι).
-- Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού συμπιέστηκαν κατά περίπου 173 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι είναι χαμηλότερες κατά 483 εκατευρώ σε σχέση με το στόχο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δαπάνες (τακτικός προϋπολογισμός) διαμορφώνονται στα 3 δισ. ευρώ και αυτά παρά το γεγονός ότι οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους διογκώθηκαν στα 116 εκατ. ευρώ (από 76 εκατ. πέρυσι).
-- Με βάση και τα παραπάνω, το απεικονιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» εμφανίζεται περίπου στα 1,2 δισ. ευρώ (από 443 εκατ. πέρυσι

Δεν υπάρχουν σχόλια: