Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Φθηνός αντιπερισπασμός για να κρύψουν την αντιλαϊκή επίθεση

 Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από χτες και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο: «Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα». Το νομοσχέδιο αποτελείται από 119 άρθρα, που χωρίζονται σε 7 κεφάλαια και 5 υποκεφάλαια. Επιπρόσθετα, μέχρι και χτες το απόγευμα είχαν κατατεθεί 17 τροπολογίες, ενώ δεν αποκλειόταν να κατατεθούν και άλλες στη συνέχεια.

Τα κεφάλαιά του αφορούν 10 υπουργεία και οι διατάξεις του είναι επί «παντός επιστητού». Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει αυτές τις εκατοντάδες ρυθμίσεις ως μέτρα ανακούφισης του λαού, ακριβώς την περίοδο που εξαπολύει λυσσαλέα επίθεση στα εναπομείναντα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, υπηρετώντας το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Ετσι, δίπλα στα άρθρα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας (κι αυτή υπό όρους και προϋποθέσεις...), συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που στρώνουν το έδαφος για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρείες που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, με επώδυνες συνέπειες για το λαό.
Πολύ συνοπτικά, προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, με τον όρο ο ανασφάλιστος να διαθέτει ΑΜΚΑ, που σημαίνει ότι μένουν απ' έξω μετανάστες και πρόσφυγες. Προβλέπονται ακόμα περιορισμένες προσλήψεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, μετατάξεις και μεταθέσεις γιατρών, ρυθμίσεις εφημεριών, αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων του ΕΣΥ, διαχείριση των λιστών για χειρουργείο. Στο νομοσχέδιο περιέχονται και ρυθμίσεις για την Εκπαίδευση, όπως και άλλες των υπουργείων Εργασίας, Εξωτερικών, Εσωτερικών κ.λπ.
Το ΚΚΕ δήλωσε ότι επί της αρχής ψηφίζει «παρών». Οπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, «η κυβέρνηση καταβάλει αγωνιώδη προσπάθεια, τη στιγμή που δρομολογεί και κλιμακώνει μία ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση, να παρουσιάσει δήθεν ένα "παράλληλο πρόγραμμα", το οποίο τάχα ανακουφίζει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής δεν αλλάζει. Οι ταξικές επιλογές είναι καθαρές και σαφέστατες. Η κυβέρνηση υλοποιεί το τρίτο μνημόνιο και όλα τα προηγούμενα μνημόνια και τις αντιλαϊκές πολιτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: