Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ:Καταγγέλλει την κατοχική βία κατά των Παλαιστινίων

Την άμεση διερεύνηση της χρήσης «υπέρμετρης βίας» σε βάρος των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Α. Ιερουσαλήμ απαίτησε χτες ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, Μάκαριμ Ουιμπισόνο.

Ο Ουιμπισόνο απαίτησε παράλληλα από τις κατοχικές αρχές να σταματήσουν το απαράδεκτο μέτρο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης», ισραηλινό νομικό εφεύρημα υπό το οποίο οι κατοχικές αρχές συλλαμβάνουν και φυλακίζουν επ' αόριστον Παλαιστίνιους, χωρίς κατηγορίες ή δίκη, ζητώντας είτε να απαγγείλουν κατηγορίες στους φυλακισμένους Παλαιστίνιους, είτε να τους αφήσουν ελεύθερους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται εκατοντάδες παιδιά και έφηβοι!
Σημείωσε, επιπλέον, ότι «η ραγδαία αύξηση της βίας υπενθυμίζει, με μακάβριο τρόπο, την απαράδεκτη κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και το εκρηκτικό περιβάλλον που δημιουργεί», επισημαίνοντας ότι η κλιμάκωση της βίας των κατοχικών αρχών καταγράφηκε εν μέσω της επέκτασης των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, περιλαμβανομένων αυτών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, της οικοδόμησης του τείχους της ντροπής και του αποκλεισμού της Γάζας από τις ισραηλινές αρχές, που όπως τόνισε, «στραγγαλίζει» τον παλαιστινιακό θύλακα κι αποτελεί μορφή «συλλογικής τιμωρίας».
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε αβλεπτί και αυτή την Εκθεση για τα εγκλήματα των κατοχικών αρχών, χαρακτηρίζοντάς την «προκατειλημμένη».
Ο Μάκαριμ Ουιμπισόνο, διπλωμάτης του ΟΗΕ από την Ινδονησία, δημοσιοποιεί την Εκθεσή του ενάμιση μήνα πριν την παραίτησή του στις 31 Μάρτη από τη θέση του, με αφορμή τις επανειλημμένες αθετήσεις της δέσμευσης των ισραηλινών αρχών να του επιτρέψουν ανεμπόδιστα τη μετάβασή του στα Παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: