Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, η αποδοτικότητα των μέτρων, είτε αυτών που ψηφίστηκαν πρόσφατα είτε αυτών που έρχονται το προσεχές διάστημα, διαμορφώνεται ως εξής:
-- Από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί - συνταξιούχοι) προβλέπεται διόγκωση κατά 150 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο θα περάσει από τη Βουλή με το αμέσως επόμενο πακέτο.
-- Απέναντι στους φτωχούς αγρότες, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης φτάνει: Από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία στα 33 εκατ. ευρώ (το μέτρο θα περάσει σε επόμενο νομοσχέδιο), από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στα 79 εκατ. ευρώ, από την καρατόμηση και στη συνέχεια κατάργηση της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ. Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατ. ευρώ.
-- Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά ύψους 114 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.
-- Ακόμη 123 εκατ. ευρώ προβλέπονται από «λοιπές παρεμβάσεις»...
-- Από την απογείωση του ΦΠΑ προβλέπεται πρόσθετη φοροαφαίμαξη στα 1,3 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι και νέα αντιλαϊκά σενάρια
Ολα τα παραπάνω αποτελούν τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης και μάλιστα έχουν ήδη ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016. Η συζήτηση, πλέον, περιστρέφεται στην «εξειδίκευση» των αντιλαϊκών μέτρων στο φορολογικό σκέλος, αλλά και για τη συμπλήρωσή τους, με γνώμονα την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού».
Σε αυτό το πλαίσιο, στα υπό εξέταση σενάρια και τα παζάρια με τους δανειστές του ελληνικού κράτους βρίσκονται και τα παρακάτω:
-- Η μείωση της επιστροφής φόρου (μέχρι 2.100 ευρώ), στη βάση της οποίας «χτίζεται» το άτυπο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους.
-- «Παρεμβάσεις» στην κλίμακα και τους συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.
-- «Αναμόρφωση» στο χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης», το οποίο, πέρα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, φορτώνεται και στους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Απ' ό,τι φαίνεται, το συγκεκριμένο χαράτσι θα υπολογίζεται ξεχωριστά χωρίς να ενσωματωθεί στο φόρο εισοδήματος, όπως προβλεπόταν σε προηγούμενους σχεδιασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα για το χαράτσι της «αλληλεγγύης». Μάλιστα, στα εξεταζόμενα σενάρια βρίσκεται και αυτό της μείωσης του ειδικού αφορολόγητου που ισχύει σήμερα στα 12.000 ευρώ ή ακόμη και η επιβολή «φόρου αλληλεγγύης» από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, για όλες τις κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού.
-- Παρεμβάσεις στα «κριτήρια» της τεκμαρτής φορολόγησης, που ισχύουν για μισθωτούς - συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τα ποσά του ελάχιστου φόρου, ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα. Στη βάση αυτών θα υπολογίζονται τα νέα χαράτσια, τόσο στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, όσο και στην κλίμακα του «τέλους αλληλεγγύης».
-- Κατάργηση και των τελευταίων «ελαφρύνσεων» που έχουν ξεμείνει στους μισθωτούς και συνταξιούχους για δαπάνες διαβίωσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου