Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Οδηγείται σε λουκέτο μετά από 114 χρόνια προσφοράς η ΜΟΝΑΔΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Μια κατάκτηση της επιστήμης «διαλύεται», στο πλαίσιο των περικοπών στον τομέα της Υγείας
Στο όνομα της εξυγίανσης των δημοσιονομικών, τα νοσοκομεία αποψιλώνονται από σημαντικές Μονάδες
Η Μονάδα Λοιμώξεων (ΜΑΚΚΑ) στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγία Σοφία» ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1900 (!) ως περίπτερο λοιμωδών νόσων. Σήμερα, μετά από το καθιερωμένο - για απολύμανση - ετήσιο καλοκαιρινό κλείσιμο, δεν άνοιξε ξανά. Ουσιαστικά «διαλύεται» στις άλλες κλινικές του νοσοκομείου. Το θέμα για τη «διαλυτική» απόφαση έθεσαν στο διοικητή του νοσοκομείου δυνάμεις του ΠΑΜΕ με υπόμνημά τους.
Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής: «Με έκπληξη βλέπουμε ότι δεν ανοίγει η μονάδα λοιμώξεων μετά από το καθιερωμένο πλέον καλοκαιρινό κλείσιμο. Οι δυνατότητες και τα μέσα που δημιουργεί η ειδική αυτή μονάδα στην εξειδικευμένη φροντίδα, θεραπεία και απομόνωση των ασθενών με λοιμώδη νοσήματα αποτελεί κατάκτηση της Επιστήμης, η οποία ακυρώνεται στην πράξη λόγω οικονομικών περικοπών ή βλέψεων επιχειρηματιών...
Συγκεκριμένα, η μονάδα του "ΜΑΚΚΑ" με δύναμη 21 κλίνες σε ξεχωριστό κτίριο και με ξεχωριστούς θαλάμους, όπως θάλαμο αρνητικής πίεσης, παραμένει κλειστή, παρά την ενημέρωση ότι θα ανοίξει το Νοέμβρη. Από τότε που έκλεισε, τα νεογνά και παιδιά με λοιμώδη νοσήματα όπως Aids, μηνιγγίτιδες, ελονοσία, ανεμοβλογιά, κοκκύτη κ.ά. νοσηλεύονται στις κλινικές, με όποιους κινδύνους περικλείει αυτό. Η διοίκηση στερεί τα μέσα και τη δυνατότητα στο ήδη εξουθενωμένο και λειψό νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των κλινικών να παρέχει την εξειδικευμένη φροντίδα μιας μονάδας, να βάλει φραγμό στην εξάπλωση μιας ασθένειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: