Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Η αγωνία του ΔΝΤ για την ανεργία

«Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα» χαρακτηρίζει την ανεργία των νέων το ΔΝΤ, εμφανιζόμενο να «αγωνιά» συνολικά για την ανεργία, την οποία χαρακτηρίζει «απαράδεκτα υψηλή».
 Και τι προτείνει; Μεταξύ άλλων, τον «περιορισμό της προστασίας» των μόνιμων εργαζομένων και τη «διατήρηση υπό έλεγχο» του κατώτατου μισθού. Δηλαδή να κυριαρχήσει η «ελαστική» και προσωρινή εργασία και οι μισθοί να αναμορφώνονται διαρκώς με βάση τις ανάγκες της επιχειρηματικής κερδοφορίας.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που δημοσιεύτηκε χτες και συνιστά μια «πολυδιάστατη επαναπροσέγγιση» για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ουσιαστικά, το ΔΝΤ ζητά να διασφαλιστούν εκείνες οι «δεξαμενές» εργαζομένων που θα επιτρέψουν στα μονοπώλια να ανανεώνουν τα φτηνά εργατικά χέρια που χρειάζονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους. Τέτοια «αντιμετώπιση» της ανεργίας θα φέρει η καπιταλιστική ανάκαμψη: Κατάργηση της όποιας σταθερότητας και ασφάλειας υπήρχε για τους εργαζόμενους, απόλυτη «προσαρμογή» των όρων εργασίας στην ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεργοδοτών. Η αγωνία του ΔΝΤ (και της τάξης που εκπροσωπεί) για την ανεργία δεν είναι αγωνία για την εξασφάλιση ψωμιού για όλα τα εργατόσπιτα. Είναι αγωνία για την εξασφάλιση υπερκερδών για τους πλουτοκράτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: