Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Δραστηριότητες της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ

 5 Δελτία Τύπου της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ  με θέμα:

1.        Όχι σε όλα τα ναρκωτικά – Κανένα συμβιβασμός του λαού και της νεολαίας με τα ναρκωτικά και τη διάδοσή τους
2.       Ερώτηση για την απαγωγή του Σεργκέι Ντολκόφ στη Μαριούπολη
3.       Ερώτηση για τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα συγκυβέρνησης – ΕΕ – Τρόικας, που κατεδαφίζουν την κοινωνική ασφάλιση.
4.       Ερώτηση για τα προβλήματα των γυναικών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας
5.       Ερώτηση για το κλείσιμο της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη
1. Όχι σε όλα τα ναρκωτικά – Κανένα συμβιβασμός του λαού και της νεολαίας με τα ναρκωτικά και τη διάδοσή τους
Την επικίνδυνη εξέλιξη από την πρόθεση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να νομιμοποιήσει την χρήση ηρωίνης σε «εγκεκριμένους χώρους» αναδεικνύει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, αναφέροντας αναλυτικά τα εξής:   
«H πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη χρήση ηρωίνης σε «εγκεκριμένους» χώρους, αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη. Είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη λειτουργία όσο και την αποτελεσματικότητα των «χώρων υγιούς χρήσης» (shooting rooms). Η διεθνής πείρα είναι αρνητική. Σε ετήσιες εκθέσεις όπως αυτών του  ΟΗΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου των Ναρκωτικών (INCB) τονίζεται ότι η λειτουργία τους δε συνάδει με τις διεθνείς συμβάσεις για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Η λειτουργία τους γίνεται κυρίως στην Ολλανδία (45 από τα συνολικά 78 κέντρα), όπου λειτουργούν παράλληλα με τα προγράμματα χορήγησης ηρωίνης σε χρήστες με την ευθύνη του κράτους. Δεν προκύπτει καμιά αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου στη μείωση της χρήσης ή των θανάτων από ηρωίνη. Σήμερα στην Ολλανδία διαγράφεται σταθερά, αύξηση της χρήσης ηρωίνης, τάση που είναι ανοδική εδώ και δεκαετίες και συμβαδίζει με την λεγόμενη «αντιαπαγορευτική πολιτική» στην κάνναβη. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα εν λόγω κέντρα στην Ολλανδία δεν υπάρχει τάση ένταξης χρηστών σε πρόγραμμα θεραπείας, αντίθετα οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση του χρήστη.
Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη διάδοση των ναρκωτικών και με κανένα μέτρο που αναπαράγει τη διάδοση του φαινομένου.
Πώς τοποθετείται η Eπιτροπή στη λειτουργία τέτοιων κέντρων και στο αίτημα για απαγόρευση όλων των ναρκωτικών, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για ουσιαστική πρόληψη, απεξάρτηση και επανένταξη των χρηστών;»
                           
2. Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για την απαγωγή του Σεργκέι Ντολκόφ στη Μαριούπολη

Την απαγωγή του δημοσιογράφου Σεργκέι Ντολκόφ στην Μαριούπολη, από εθνικιστικές, φασιστικές δυνάμεις που συνδέονται με τις αρχές του Κιέβου, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδείχνοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της ΕΕ για την στήριξη των δυνάμεων αυτών, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της, στον ανταγωνισμό της με την καπιταλιστική Ρωσία στην περιοχή. Η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:         
"Τον Ιούνιο του 2014 άγνωστοι απήγαγαν από την Μαριούπολη τον δημοσιογράφο Σεργκέι Ντολγκόφ, από τα γραφεία της εφημερίδας που  εξέδιδε «Θέλω να είμαι στην ΕΣΣΔ» (Khochu v SSSR (“I want to be in the USSR”) . Παρά την προσπάθεια της συζύγου του, Όλγας, αλλά και διεθνών οργανώσεων, όπως της «Διεθνούς Αμνηστίας» και του «Παρατηρητηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η τύχη του αγνοείται μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με την καταγγελία της συζύγου του, ο Ντολγκόφ απήχθηκε σε «εκκαθαριστική επιχείρηση», που έκαναν στην πόλη της Μαριούπολης εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις που συνδέονται με τις αρχές του Κιέβου.
Όπως είναι γνωστό η Μαριούπολη, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική Ουκρανία, υπάγεται στην κυβέρνηση του Κιέβου. Ωστόσο, οι σημερινές αρχές του Κιέβου, που ευθύνονται για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Σεργκέι Ντολγκόφ, εξακολουθούν να σιωπούν.
Το γεγονός της στήριξης από την ΕΕ των εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, για την προώθηση των συμφερόντων της, αποτελεί πρόκληση στη μνήμη των εκατομμυρίων ευρωπαίων που έπεσαν στη μάχη ενάντια στο φασισμό.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πως κρίνει τις εξαφανίσεις ανθρώπων στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται οι σημερινές αρχές του Κιέβου;
Πως συμβαδίζουν οι διακηρύξεις της ΕΕ ότι στην Ουκρανία «προωθεί τη δημοκρατία», με τις εξαφανίσεις δημοσιογράφων και την πραγματοποίηση «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων»;
 Προτίθεται να προβεί η Επιτροπή σε ενέργειες που θα συντείνουν να βρεθεί ο αγνοούμενος δημοσιογράφος Σεργκέι Ντολκγόφ;"

3.Τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα συγκυβέρνησης – ΕΕ – Τρόικας, που κατεδαφίζουν την κοινωνική ασφάλιση, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτησή της στην Επιτροπή της ΕΕ
H Ελληνική κυβέρνηση μαζί με την Τρόικα συμφωνούν σε νέο γύρο σφαγής των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, υλοποιώντας προαποφασισμένα μέτρα που περιέχονται στα μόνιμα μνημόνια της ΕΕ.
Στα πλαίσια αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα τα νέα βάρβαρα αντιασφαλιστικά μέτρα που προβλέπουν:
Αύξηση του χρόνου κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από 15 σε 20 χρόνια εργασίας, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους, με πρώτα θύματα της γυναίκες (μητέρες ανήλικων παιδιών κ.α), κατάργηση του ΕΚΑΣ, παράταση για ακόμα τουλάχιστον 3 χρόνια στο πάγωμα όλων των συντάξεων κ.α.
Αποδεικνύεται με όλα αυτά ότι κάθε διαχείριση που έχει στόχο τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων πατάει στο πτώμα των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων.
H EE, με την Επιτροπή και την ΕΚΤ συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα της Τρόικα, που από κοινού με την ελληνική συγκυβέρνηση σχεδιάζουν και υλοποιούν τα αντιλαϊκά μέτρα. Τι απαντάει η Επιτροπή στη λαϊκή οργή και αγανάκτηση για τα μέτρα αυτά που πλήττουν όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους νέους, για τους οποίους πλέον με δεδομένη την εκρηκτική ανεργία και τους όρους γενικευμένης ελαστικής εργασίας, οδηγούν στην κατάργηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ;  

4.Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κλείσιμο της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη

Το κλείσιμο της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην Επιτροπή της ΕΕ, αναφέροντας τα εξής: 

«Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και της Τρόϊκα κλείνει η αμυντική βιομηχανία ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη.

Η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας στο παρελθόν όχι μόνο δεν «έσωσε» όπως ισχυρίζονταν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά συρρίκνωσε την παραγωγική ικανότητα και το προσωπικό της κατά 800 άτομα. Το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε το κλείσιμο της επιχείρησης με το οποίο απολύονται οι τελευταίοι 350 εργαζόμενοι και εκατοντάδες άλλοι σε επιχειρήσεις προμηθευτές. Χάνονται δηλαδή η παραγωγική δυνατότητα, η τεχνογνωσία, η εξειδίκευση προσωπικού. Αναγκάζεται η χώρα σε νέες εισαγωγές. Αδυνατίζει επιπρόσθετα η αμυντική ικανότητα της χώρας.

Αποκαλύπτεται το πραγματικό νόημα της αναδιάρθρωσης και ανταγωνιστικότητας της χαλυβουργίας στην Ε.Ε., που συζητήθηκε στη τελευταία ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δηλ. η συγκέντρωση παραγωγής και κεφαλαίου σε μεγαλύτερα μονοπώλια, κλείσιμο μικρότερων επιχειρήσεων, μειώσεις μισθών, χιλιάδες απολύσεις.

Ερωτάται η Επιτροπή :
Πως  τοποθετείται  η Επιτροπή για τις ευθύνες της Ε.Ε. για το κλείσιμο της ΕΛΒΟ ;

Πως τοποθετείται για  τον επιχειρηματία που αφού εκμεταλλεύτηκε την ΕΛΒΟ θησαυρίζει σε άλλους κλάδους εντός και εκτός Ελλάδας, επιδοτούμενος από Ευρωπαϊκά κονδύλια;

Πως τοποθετείται στην απαίτηση των εργαζόμενων της ΕΛΒΟ και του λαού να μη κλείσει η επιχείρηση, να μη γίνει καμιά απόλυση αλλά προσλήψεις, να αναλάβει παραγγελίες για την άμυνα της χώρας;»


5.Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Oμάδας του ΚΚΕ για τα προβλήματα των γυναικών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας

Την αντιλαϊκή επίθεση συγκυβέρνησης, ΕΕ, Τρόικας ενάντια στις γυναίκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών και τις διεκδικήσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος αναδεικνύει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, αναφέροντας τα παρακάτω:  
   
«Η αντιλαϊκή επίθεσης συγκυβέρνησης, ΕΕ και Τρόικας στην Ελλάδα πλήττει άγρια τις γυναίκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών. Στο στόχαστρο της επίθεσης αυτής βρίσκεται η ίδια η μητρότητα. Το επίδομα τοκετού καταργήθηκε, ενώ ο Υπουργός Παιδείας, αντί για μαζικές προσλήψεις, πρότεινε προκλητικά την κάλυψη των μεγάλων κενών στα σχολεία από γυναίκες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε γονική άδεια. Οργιάζει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, με εργοδότες να απειλούν με απολύσεις γυναίκες που έμειναν έγκυες ή να απαιτούν υπογραφή δηλώσεων από εργαζόμενες ότι δεν θα μείνουν έγκυες. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε ειδικές μονάδες για τη μητέρα και το παιδί, δημόσια κέντρα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι περικοπές για εξετάσεις προληπτικού και προγεννητικού ελέγχου. Κυριαρχούν οι ιδιωτικές μαιευτικές και γυναικολογικές κλινικές έναντι των λιγοστών και υποβαθμισμένων δημόσιων. Ελάχιστα είναι τα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού.

Για τις επιχειρήσεις, τη κυβέρνηση και την ΕΕ η μητρότητα θεωρείται "κόστος" που πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό της ανταγωνιστικότητας.

Πως τοποθετείται η Επιτροπή στις διεκδικήσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος για:  Επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, άνεργες ή ανασφάλιστες, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρονική επέκταση των γονικών αδειών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και κοινωνικές παροχές. Αυστηρή προστασία και έμπρακτη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο.»
                                                   


05/12/2014                        Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: