Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Στην τελική ευθεία εξεύρεσης των προθύμων!

Άρθρο του Τάσου Κανταρά (*)
Η ροή των πληροφοριών συνεχής, οι εκδοχές περισσότερες της μιας, η επιλογή όποια κι αν είναι όμως, θα είναι οδυνηρή για τη χώρα και το λαό της.                                           
Όσο θα παραμένει η μνημονιακή κυβέρνηση.
Προθεσμία να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ως τις 14 Δεκεμβρίου, έδωσε η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν σκέψεις, για παράταση του προγράμματος, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους όρους της τελευταίας δόσης, οι οποίοι όροι αποτελούν αντικείμενο των διαβουλεύσεων” (Ρώϋτερ).
Η παράταση αυτή, από τη μια μπορεί να δώσει κάποιο χρόνο στην κυβέρνηση λόγω του προβλήματος της προεδρικής εκλογής, από την άλλη όμως, ο στόχος της τρόικα πάει πολύ παραπέρα. Στους έξι έως δέκα οκτώ μήνες, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η μέχρι τώρα συμφωνηθείσα παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα! Στην ουσία, όλα αυτά σημαίνουν παράταση του μνημονίου και ψήφιση νέου εντός του 2015!
Κομβικό σημείο χρονικής υλοποίησης αναδεικνύεται η εκλογή Προέδρου.                                    Έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξεύρεση των 180.             Το σχέδιο περιέχει ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης στο λεγόμενο θεσμικό πεδίο, έτσι ώστε να παρακαμφθεί το μείζον, που είναι η συνέχιση της μνημονιακής κατάστασης της χώρας. Περιέχει τρομοκράτηση του ελληνικού λαού, αντιστροφή της πραγματικότητας, διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.                             Περιλαμβάνει –και αυτό είναι το βασικότερο- απογείωση της «δουλειάς» των κεντρικών ΜΜΕ. Αυτά θα δώσουν τη μάχη για λογαριασμό του κ. Σαμαρά.
Ενδεικτική αυτής της προσπάθειας, που υπηρετεί τον συνολικό σχεδιασμό, αποτέλεσε κατ αρχήν η ομιλία του κ. Σαμαρά στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Ομιλία που τα είχε όλα! Τα γνωστά διλλήματα: Σταθερότητα η καταστροφή! Ευρώ η χάος. Ακόμη και διλλήματα εθνικών αναταράξεων. Και για όλα αυτά, κυρίως υπεύθυνη η αξιωματική αντιπολίτευση! Που με την άκαμπτη πολιτική της, δε δέχεται να προσχωρήσει στο σωτήριο μνημονιακό τόξο!
Οι ανάγκες της Προεδρικής εκλογής επιβάλλουν τώρα, μετά το φιάσκο της εξόδου στις αγορές, να δοθεί μια ωραιοποιημένη εικόνα της κατάστασης.                 Αυτό επιχείρησε να το κάνει ο κ.Βενιζέλος. Περιέγραψε τα επόμενα βήματα σαν να τα έχει ήδη δεδομένα! Την τεχνική συμφωνία της 14/12. Την σε βάθος χρόνου προληπτική γραμμή στήριξης. Την εκκίνηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στα κράτη-μέλη. Έτσι πολύ απλά. Όπως και στο πρόσφατο e-mail της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόϊκα που «διέρρευσε», αφήνεται να εννοηθεί πως εξετάζεται μόνο το ενδεχόμενο παράτασης λίγων εβδομάδων. Χωρίς όμως και εδώ να προσδιορίζεται, αν αυτή ξεπερνάει τις ημερομηνίες εκλογής Προέδρου. Μάλιστα, η «διαρροή» του e-mailείναι διανθισμένη και με τις σύνηθες διαβεβαιώσεις περί μη λήψης νέων μέτρων, όπως ότι δεν θα υποχωρήσουν στο ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, κ.λ.π.  Ενδεχομένως όλα αυτά θα είχαν κάποια αξιοπιστία, αν μας τα έλεγε η ίδια η τρόϊκα και όχι η ελληνική κυβέρνηση.
Εκείνο που ξεχωρίζει αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή από τις γνωστές θέσεις του κ. Βενιζέλου , ενός πολιτικού που απεχθάνεται ιδιαίτερα τις πρόωρες εκλογές, είναι η αναφορά του πως το ΠΑΣΟΚ τώρα πια δεν τις φοβάται! Πολύ μεγάλα λόγια γιατί οι δημοσκοπήσειςδείχνουν ότι το Κόμμα του πάει από το κακό στο χειρότερο.Προς τι, οι λεονταρισμοί; Φαίνεται κατ αρχήν να  στρέφεται προς το εσωτερικό του μέτωπο, αν και περισσότερο μοιάζει με την κραυγή του φοβισμένου, που είναι σίγουρος ότι  δεν θα χρειασθεί να πάει σε αναμέτρηση.
Γιατί την ίδια ώρα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ξεκίνησε  στη Βουλή η πρωτοβουλία των 8 προθύμων. Ίσως και άλλων στη συνέχεια, που το μεν πνεύμα τους πρόθυμο η δε σάρξ ακόμη ασθενής. Τριάντα τους ανεβάζει ο κ. Ψαριανός, αλλά μας λέει πως φοβούνται! Τι φοβούνται άραγε; Τον ΣΥΡΙΖΑ, που ελέγχει τα κέντρα εξουσίας στη χώρα και την Ευρώπη! Που ελέγχει τα ΜΑΤ και την αστυνομία; Την δικαιοσύνη;
Όχι. Τον λαό φοβούνται. Και ψάχνουν ένα άλλοθι, μέσα από την ωραιοποίηση της κατάστασης που επιχειρεί η κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρώτο βήμα του σχεδίου συγκέντρωσης των 180 πρόθυμων “σωτήρων'.                                                                        Αυτό θα είχε κατά νου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και έδειχνε πιο άνετος στο πιθανό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Θα βρεθούν λοιπόν οι 180; Στη «Δημοκρατία» που ζούμε, όλα παίζονται.
Αν παρ ελπίδα γίνει κάτι τέτοιο –που πιστεύω πως απεύχεται ο ελληνικός λαός- ο βαρύς χειμώνας για τη χώρα, θα γίνει ακόμη βαρύτερος. Τότε δεν θα χρειάζονται, ούτε τα επικοινωνιακά ταξίδια στο Παρίσι, ούτε τα e-mail. Η τρόϊκα θα έχει εγκατασταθεί σε μόνιμη βάση στη χώρα. Και δίπλα της θα συνευρίσκονταιμαριονέτες πολιτικοί.Πολύ βαρύ, για τον πολύπαθο λαό μας. Ας ελπίσουμε, πως οι 30 που μετράει ο κ. Ψαριανός, θα παραμείνουν φοβισμένοι. Ίσως με το φόβο τους να προσφέρουν υπηρεσία στην πατρίδα!
* Ο Τάσος Κανταράς είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής του Κόμματος


Δεν υπάρχουν σχόλια: