Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Αίσχος! Κανένας ένοχος για το θάνατο 4 μικρών παιδιών σε παραλία της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις για τον θάνατο τεσσάρων μικρών Παλαιστινίων ηλικίας 9 έως 11 ετών σε μια αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε σε μια παραλία της Γάζας μεσούσης της σύγκρουσης του περσινού καλοκαιριού. Ο στρατός διευκρίνισε ότι η έρευνα αυτή έκλεισε χωρίς καμία καταδίκη.

Ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διευκρίνισε ότι η πολεμική αεροπορία άνοιξε πυρ εναντίον των τεσσάρων αγοριών αφού δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει ότι επρόκειτο για παιδιά και τα εξέλαβε ως ενόπλους που έτρεχαν σε μια περιοχή "η οποία χρησιμοποιείτο αποκλειστικά από μαχητές".

Η επίθεση αυτή της 16ης Ιουλίου την οποία είχαν δει αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι είχε προκαλέσει επικρίσεις στο εξωτερικό για την επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα της Χαμάς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα τέσσερα αγόρια, ηλικίας 9 έως 11 ετών, έπαιζαν ποδόσφαιρο στην παραλία όταν σημειώθηκε η αεροπορική επιδρομή.

"Η υπόθεση έκλεισε έπειτα από την ολοκλήρωση μιας ποινικής έρευνας", σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Αντιθέτως ξεκίνησε μια άλλη ποινική έρευνα για μια επίθεση κατά ενός καφέ στο οποίο έχασαν την ζωή τους 9 άνθρωποι.

Ωστόσο οι έρευνες για μια επιδρομή που έγινε στις 21 Ιουλίου σε μια κατοικημένη συνοικία της Γάζας, στην οποία έχασαν την ζωή τους 15 άνθρωποι, και για ένα πλήγμα στις 29 Ιουλίου στην πόλη Χαν Γιούνες, από το οποίο σκοτώθηκαν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας, έκλεισαν επίσης.

Στα τέλη Απριλίου, στρατοδικείο είχε απαγγείλει κατηγορίες κατά τριών στρατιωτών για λεηλασία. Αυτοί ήταν οι πρώτοι εναντίον των οποίων ασκήθηκε δίωξη για ενέργειες του στρατού κατά την τελευταία σύγκρουση στην Γάζα, το καλοκαίρι του 2014.

Στην σύγκρουση αυτή έχασαν την ζωή τους περίπου 2.200 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 1.500 άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και καταστράφηκαν μεγάλα τμήματα εδάφους. Στην ισραηλινή πλευρά, 73 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, εκ των οποίων οι 67 ήταν στρατιώτες.

Η διεξαγωγή του πολέμου αυτού από το Ισραήλ αποτελεί το αντικείμενο διαφόρων διεθνών ερευνών, τις οποίες το Ισραήλ κρίνει ως μεροληπτικές και σημειώνει ότι μπορεί το ίδιο να απονείμει δικαιοσύνη.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες επιδιώκουν να προσαχθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης Ισραηλινοί ηγέτες για να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου. Για αυτό ζήτησαν να προσχωρήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, του οποίου έγιναν μέλη την 1η Απριλίου.

Ο θάνατος των τεσσάρων αγοριών σε παραλία της Γάζας ενδέχεται να είχε ενταχθεί στον φάκελο που υποβλήθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά των Ισραηλινών ηγετών.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι προσπάθησε να αποτρέψει την ύπαρξη απωλειών μεταξύ των αμάχων και κατηγορεί την Χαμάς ότι τις προκαλούσε με την δράση της μέσα σε αστικές περιοχές.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: