Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ψίχουλα για αγρότες και ανέργους, φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο


Ελάχιστα ψίχουλα, που αντιστοιχούν με «σταγόνα στον ωκεανό» για τους αγρότες, μία μερίδα αυτοαπασχολουμένων και τους ανέργους και από την άλλη φοροαπαλλαγές και νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι τα όσα προβλέπουν οι ρυθμίσεις του λεγόμενου «μίνι» φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο προώθησε η κυβέρνηση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
. Χτες, με συνοπτικές διαδικασίες, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιούνη, με τις ίδιες διαδικασίες, θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Η ΧΑ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε ότι ψηφίζει «παρών» επί της αρχής, ενώ επισήμανε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι ενάντια στις διαδικασίες του κατεπείγοντος. Δίνοντας το στίγμα του νομοσχεδίου, επισήμανε ότι μπορεί «μέσα από ορισμένες διατάξεις, να ελαφρύνει ορισμένες κατηγορίες από φορολογικά βάρη, όμως από την άλλη, απαλλάσσει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από το ΦΠΑ», τον οποίο όχι μόνο διατηρεί, όπως και όλο το βάρβαρο φορολογικό πλαίσιο για το λαό, αλλά θα τον αυξήσει και από πάνω για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Δίνοντας μια πρώτη εικόνα από τα άρθρα του νομοσχεδίου, για τα οποία το ΚΚΕ ανέφερε ότι επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια, επισήμανε:
Στο άρθρο 1, «ρυθμίζεται η φορολόγηση των κατοίκων εξωτερικού συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων ομογενών και καθιερώνεται το σύστημα που ίσχυε παλιότερα. Ετσι, δε θα τους επιβάλλεται φόρος π.χ. από εισόδημα, τόκους καταθέσεων στην Ελλάδα βάση τεκμαρτού εισοδήματος. Η συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να υπερψηφιστεί, αν μιλούσαμε μόνο για τους Ελληνες ομογενείς και δεν αφορούσε ρητά και άλλου είδους δραστηριότητα. Κύρια αυτό που σας απασχολεί είναι η απώλεια καταθέσεων από τις τράπεζες στην Ελλάδα, γιατί τις αποσύρανε για να μη φορολογηθούν και επομένως χάνονται κεφάλαια. Αυτό σας απασχολεί».
Στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, τόνισε ότι «κάνει πιθανά μια μικρή ελάφρυνση σε ανέργους, αφού πλέον θα τους φορολογήσει με 22%, αντί με 26% που ισχύει μέχρι σήμερα. Δεν καταργεί όμως τη φορολόγηση. Δεν τους απαλλάσσει από τη φορολογία».
Στο άρθρο 2, «απαλλάσσει από ΦΠΑ τις ελληνικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν με αγαθά και υπηρεσίες την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου. Τους δίνει το δικαίωμα να εκδίδουν τιμολόγια χωρίς ΦΠΑ, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ, για να ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση τους απέναντι σε άλλες ευρωενωσιακές επιχειρήσεις. Είναι προκλητικό δώρο στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Εντάσσεται στους ανταγωνισμούς για την προώθηση του αγωγού και τα παζάρια που γίνονται. Αυξάνουν το ΦΠΑ για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης και απαλλάσσουν τους καπιταλιστές από αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: