Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Κάλυψη των αναγκών της σχολικής στέγης στον Δήμο Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης

ΕΡΩΤΗΣΗ  της Κ.Ο. του ΚΚΕ
Προς τον Υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Εντείνεται χρόνο με το χρόνο το άλυτο πρόβλημα της σχολικής στέγης που ταλανίζει εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές στον Δήμο Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, γιατί οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται.

Ο Δήμος Θέρμης, είναι μια περιοχή που τα προηγούμενα χρόνια γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη και ο μαθητικός πληθυσμός σήμερα αγγίζει τις 10.000.
Στον Δήμο λειτουργούν 67 σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, 6 σχολεία που έχουν ιδρυθεί δε λειτουργούν, ενώ λείπουν 16 σχολικά κτίρια. Την ίδια ώρα μόνο για τα 5 ενοικιαζόμενα κτίρια δίνονται 500.000 ευρώ το χρόνο.
Αναλυτικότερα παραθέτουμε τα εξής στοιχεία:
-   Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πλαγιαρίου, παρά το γεγονός ότι έχει ιδρυθεί, έχει οργανικές θέσεις δασκάλων, δε λειτουργεί εξαιτίας έλλειψης κτιρίου. Σε μια αυλή λειτουργούν σήμερα το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλαγιαρίου και το 3ο Νηπιαγωγείο Πλαγιαρίου με περίπου 450 παιδιά, τα οποία δε χωράνε στους υπάρχοντες χώρους, αφού έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια με χωρισμό αιθουσών και λειτουργούν αίθουσες σε ένα υπόγειο που δεν αερίζεται και δεν έχει άλλη έξοδο, παρόλο που υπάρχει οικόπεδο και οριστική μελέτη.
-   Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης στο Τριάδι, το σχολείο έχει ιδρυθεί, έχει οργανικές θέσεις δασκάλων αλλά δε λειτουργεί λόγω έλλειψης κτιρίου, καθώς το κτίσιμο του κτιρίου από τον ΟΣΚ έχει σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια στη στέγη. Σήμερα όλα τα παιδιά του Τριαδίου φοιτούν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, στην αυλή του οποίου ήδη υπάρχουν αίθουσες προκάτ και τώρα προστίθενται και άλλες.
-   Σε ενοικιαζόμενο ακατάλληλο κτίριο, στον πρώην «Απολλώνιο», στεγάζεται το 2ο Γυμνάσιο Θέρμης, για το οποίο ενώ υπάρχει οικόπεδο και ενεργή εργολαβία για βαριά προκατασκευή, έχει σταματήσει στην κατασκευή δαπέδου του ισογείου, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης
-   Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ραιδεστού λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο κτίριο πρώην βιοτεχνίας και είναι εκτός οικισμού, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται μεταφορά. Μάλιστα στο υπάρχον κτίριο έχουν εξαντληθεί πλέον τα περιθώρια με χωρισμό αιθουσών και από τη νέα σχολική χρονιά που έρχονται δύο τμήματα της πρώτης τάξης δεν θα χωράνε. Και γι αυτό το σχολείο υπάρχει οικόπεδο. Σε ενοικιαζόμενο κτίριο (πρώην βιοτεχνία) στεγάζεται το 2ο ΓΕΛ Θέρμης, ενώ υπάρχει οικόπεδο στη Ν. Ραιδεστό. Το 2ο ΓΕΛ Μίκρας, στεγάζεται σήμερα στο κτίριο του ΙΕΚ Θέρμης στην περιοχή του Ρυσίου, την ώρα που υπάρχει οικόπεδο στην περιοχή Βλάχος στον Τρίλοφο.
-   Οικόπεδο και αρχιτεκτονική μελέτη υπάρχει και για το 7ο Νηπιαγωγείο Θέρμης, όπως και για το 6ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης, που έχουν ιδρυθεί και έχουν και οργανικές θέσεις δασκάλων αλλά δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης κτιρίων.
-   Αντίστοιχα και το Δημοτικό Σχολείο Σουρωτής, δε λειτουργεί και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει ιδρυθεί και υπάρχει οικόπεδο και αρχιτεκτονική μελέτη, με αποτέλεσμα οι μαθητές να πηγαίνουν στα σχολεία Αγίου Αντωνίου και Αγίας Παρασκευής. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικών, έχει ιδρυθεί όμως δε λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει κτίριο.
-   Σε ακατάλληλο κτίριο, ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στο κέντρο της Θέρμης, μικρό, με σκάλες, χώρους στο υπόγειο και χωρίς αυλή, στεγάζεται το ΕΕΕΕΚ Θέρμης. Το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α Βαθμίδας, στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο ενοικιαζόμενο κτίριο, που κατά διαστήματα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.
-   Σε προκάτ κτίρια στεγάζεται το 3ο Γυμνάσιο Μίκρας, ενώ υπάρχει απόφαση του Δήμου για μεταφορά του 3ου Νηπιαγωγείο Πλαγιαρίου, σε προκάτ κτίρια. Παράλληλα άμεσες είναι οι ανάγκες για δημιουργία του 4ου Γυμνασίου Θέρμης στο Τριάδι, για το οποίο υπάρχει οικόπεδο και για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ρυσίου.
Αποδεικνύεται και από τα παραπάνω, ότι με την ασκούμενη πολιτική για την Παιδεία από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και τα ελάχιστα κονδύλια για ανέγερση σχολείων, η Παιδεία γίνεται όλο και πιο ταξική και μετατρέπεται σε εμπόρευμα, που πληρώνει αδρά η λαϊκή οικογένεια.

Επειδή όμως το σοβαρό πρόβλημα της σχολικής στέγης δε λύνεται με συμπτύξεις τμημάτων και συγχωνεύσεις σχολικών κτιρίων, ούτε όμως και μέσω των Σ.Δ.Ι.Τ., ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν άμεσα οι οξυμμένες ανάγκες της σχολικής στέγης στο Δήμο Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, με την υλοποίηση ενός σύγχρονου προγράμματος σχολικής στέγης υπαγμένο στο κράτος και καταργώντας τα ΣΔΙΤ.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: