Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης


Το τριμελές εφετείο της Λάρισας, αποδεχόμενο κατά πλειοψηφία, τους ανυπόστατους και αναπόδεικτους ισχυρισμούς της εργοδοσίας της Γαλακτοβιομηχανίας ΟΛΥΜΠΟΣ, ότι στην απεργία 4,5/2/2012 στο εργοστάσιο, ενάντια στην επιβολή μείωσης από 16,2% έως 53% των μισθών των εργαζομένων, ασκήθηκε βία στον διευθυντή και σε ορισμένα στελέχη της επιχείρησης και επέβαλε σήμερα 9/6/15, βαριές ποινές φυλάκισης σε 4 συνδικαλιστές του Συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών Ν. Λάρισας, που εργάζονται στον ΟΛΥΜΠΟ.

Συγκεκριμένα επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών στο μέλος του Δ.Σ του Συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ν. Λάρισας Κωνσταντίνο Καλέτσιο για δήθεν άσκηση βίας κατά στελέχους της εταιρείας, που όμως δεν εργαζόταν ούτε εργάζεται στη Λάρισα, αλλά στον Βόλο, και από 8 μήνες στους Πάρι Λιόλιο, τότε πρόεδρο και νυν Γ.Γ του ΕΚΝΛ, Βασίλη Τσερβούλη Γ.Γ τότε του Συνδικάτου και Ταμία του ΕΚΝΛ, και στον Νίκο Βλαχόπουλο νυν Γ.Γ του Συνδικάτου, για δήθεν ηθική συνέργεια.
Απαλλάχτηκαν λόγω αμφιβολιών, ο Πρόεδρος του ΕΚΝΛ, Τάσος Τσιαπλές, ο Αντώνης Σκυλλάκος πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Άγις Παπαστεργίου, οι συνδικαλιστές Βάσω Μπακάση, Γιάννα Κωνσταντινίδου και Χάρις Μαντέλος, που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από τον «ΟΛΥΜΠΟ», εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους απεργούς.
Η καταδίκη των 4 συνδικαλιστών, που επιδίωξε και πέτυχε η εργοδοσία, δεν στηρίχθηκε στα πραγματικά γεγονότα, αλλά στην υιοθέτηση από το δικαστήριο των ανυπόστατων και αναπόδεικτων ισχυρισμών της μήνυσής της, που στηρίχτηκαν και από ορισμένα στελέχη της εταιρείας, τα οποία έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν τους συνδικαλιστές μέχρι και για τις πολιτικές τους απόψεις. Από τους 14 μάρτυρες κατηγορίας που έφερε η εργοδοσία, μόνο ο τότε διευθυντής του εργοστασίου και ένα στέλεχος της εταιρείας που εργάζονταν στον Βόλο, ισχυρίστηκαν ότι ασκήθηκε βία κατά των ίδιων και άλλων εργαζομένων. Ακόμα και οι εργαζόμενοι που δήθεν παρεμποδίστηκαν να δουλέψουν στην απεργία, το διέψευσαν αυτό!
Η εργοδοσία είχε στόχο να εκδικηθεί τους συνδικαλιστές για την απεργία  και να εκφοβίσει τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, προκειμένου να μην αντιδρά κανείς σε κάθε αντεργατικό μέτρο που παίρνει.
Μεγάλες ευθύνες φέρει και η πλειοψηφία των μελών του δικαστηρίου γιατί, οι βαριές καταδίκες που επέβαλαν στους 4 συνδικαλιστές, ουσιαστικά ισοδυναμούν με καταδίκη της ίδιας της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος, σε συνθήκες έντασης της αντεργατικής επίθεσης από την πλευρά της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και της Ε.Ε, που τσακίζει μισθούς, ΣΣΕ, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αποδεικνύεται ότι η Δικαιοσύνη, εκτός από αντικειμενικά ταξική, είναι και υποκειμενικά, στην πλειοψηφία της, αδιάφορη και εχθρική απέναντι στα προβλήματα και τις έγνοιες της εργατικής τάξης, της λαϊκής οικογένειας.
Μπροστά μας υπάρχει μια βιομηχανία δικών και διώξεων συνδικαλιστών του ΕΚΝΛ, Σωματείων και του ΠΑΜΕ, για κινητοποιήσεις στα διόδια, από την επιχείρηση ΑΡΩΓΗ, την επιχείρηση ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ. Υπάρχουν επίσης μια σειρά απολύσεων συνδικαλιστών από το ΚΤΕΛ, τα ΓΚΟΥΝΤΙΣ και άλλες επιχειρήσεις για την συνδικαλιστική τους δράση. Απαιτούμε την παύση όλων των συνδικαλιστικών διώξεων, την απαλλαγή των «κατηγορουμένων» εργαζομένων από κάθε κατηγορία, την ακύρωση των απολύσεων συνδικαλιστών.
Στόχος όλων των διώξεων είναι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της συλλογικής πάλης, της απεργίας, το χτύπημα των ταξικών συνδικάτων και των συνδικαλιστών που παλεύουν κόντρα στην εργοδοσία και το κράτος της, η τρομοκράτηση των εργαζομένων, για να μπορούν ασύδοτοι οι εργοδότες να κλιμακώνουν  την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να πάρει τις ευθύνες της!  Γιατί διατηρεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν κάνει καμία απολύτως κίνηση για την παύση όλων των συνδικαλιστικών διώξεων, ενώ ετοιμάζει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με τη νέα συμφωνία-μνημόνιο.

Το ΕΚΝΛ καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις τους, να ατσαλωθούν ακόμη περισσότερο από τις διώξεις και καταδίκες και να προετοιμαστούν για νέους αγώνες, γιατί η επίθεση από κυβέρνηση, Ε.Ε και εργοδοσία θα συνεχιστεί, όπως και οι συνδικαλιστικές διώξεις. Καλεί όλα τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους Δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να καταγγείλουν την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου που επέβαλε τις βαριές ποινές στους συνδικαλιστές, ποινικοποιώντας την συνδικαλιστική δράση του ταξικού σ.κ. 
                                         10.6.2015
                          Δελτίο Τύπου του Ε.Κ.Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια: