Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Μπαράζ αντιλαϊκών νομοσχεδίων για να προχωρήσει το νέο μνημόνιο

Τις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και την ταυτόχρονη σύμπνοια στην αντιλαϊκή επίθεση αποτυπώνει το προσχέδιο απόφασης του Γιούρογκρουπ
Αποκαλυπτικό των οξυμένων αντιθέσεων και της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης που εκδηλώνεται στους κόλπους της Ευρωζώνης, είναι το προσχέδιο απόφασης του χτεσινού Γιούρογκρουπ, που διέρρευσε στον Τύπο, καθώς και το γεγονός ότι τελικά δεν υιοθετήθηκε ως απόφαση.
Στο εν λόγω προσχέδιο, καταγράφονται κόντρες γύρω από τηδιαμόρφωση νέου ταμείου με έδρα στο εξωτερικό,πιθανόν στο Λουξεμβούργο, στο οποίο θα περάσουν προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους, ύψους 50 δισ. ευρώ.
Επί του συγκεκριμένου σημείου, όπως και για το ζήτημα της«πρόσκαιρης εξόδου» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη(ζήτημα που έθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, βλ. παρακάτω στο ίδιο θέμα), δεν υπήρξε συμφωνία, οπότε και τα δύο ζητήματα παραπέμφθηκαν για συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Αν και στο προσχέδιο του Γιούρογκρουπ δεν αναφέρεται κάτι σχετικό, στο νέο ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να μεταφερθούν το σύνολο των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς επίσης «φιλέτα» δημόσιας γης, μετοχικά πακέτα του Δημοσίου σε διάφορες εταιρείες, όπως για παράδειγμα στη ΔΕΗ και τους τραπεζικούς ομίλους, όπου τα πλειοψηφικά πακέτα κατέχονται σήμερα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Την ίδια ώρα, στο προσχέδιο του Γιούρογκρουπ, επί των σημείων στα οποία καταγράφεται συμφωνία, αποτυπώνονται και τα παρακάτω: (όλο το άρθρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: